Reisverbod voor verdachten 8 decemberstrafproces

De verdachten in het 8 decemberstrafproces kunnen niet naar en via Nederland afreizen. Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken van Nederland heeft donderdag een reisverbod voor alle verdachten ingesteld. De actie van Nederland komt als reactie op de aanname van de Amnestiewet woensdagavond door De Nationale Assemblee. De fractie van de PVV van Geert Wilders wil dat het reisverbod ook geldt voor de 28 leden van De Nationale Assemblee die de Amnestiewet hebben goedgekeurd. Dinsdag zal de Surinaamse gemeenschap in Nederland bij het Surinaams consulaat in Amsterdam een protestloop houden tegen de aanname van de Amnestiewet.
Premier Mark Rutte heeft donderdag op de wekelijkse persconferentie van de ministerraad gezegd dat het recht in Suriname zijn loop moet hebben. ‘Voor de slachtoffers en nabestaanden van de Decembermoorden zou het niet te verteren zijn als het strafproces wordt stopgezet.’ Dat zei Rutte in reactie op het aannemen van de Amnestiewet. De verdachten mogen, als de rechtbank hen schuldig acht, hun straf niet ontlopen. Nederland heeft intussen zijn ambassadeur in Paramaribo teruggeroepen voor overleg. Ook Catherine Ashton (hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid) heeft Suriname inmiddels opgeroepen zich te houden aan de internationale verdragen en de daders te berechten. ‘We zullen nu alles doen om met de EU en andere gelijkgezinde landen te zorgen dat dit gevolgen heeft’, aldus de minister-president.
Rosenthal zei diep teleurgesteld te zijn dat de Amnestiewet is aangenomen. De internationale gemeenschap, inclusief de Europese Unie en Nederland, heeft zich de afgelopen dagen uitgesproken tegen de Amnestiewet, die nu door De Nationale Assemblee is aangenomen.
‘Voor de nabestaanden van de Decembermoorden is het besluit van het Surinaamse parlement een klap in hun gezicht. Door die wet kunnen de verdachten van de 8 Decembermoorden in 1982 vrijuit gaan. Dat  staat haaks op de internationale verplichtingen van Suriname om schendingen van mensenrechten te onderzoeken en de daders te vervolgen’, aldus minister Rosenthal. De minister heeft de Nederlandse ambassadeur uit Paramaribo teruggeroepen voor overleg en besloten de verdachten van het 8 decemberstrafproces de toegang tot Nederland te ontzeggen. De minister vindt dat het proces moet doorgaan en dat de schuldigen hun straf niet mogen ontlopen.

error: Kopiëren mag niet!