‘8 decemberstrafproces gaat normaal door’

De Amnestiewet is afgelopen woensdag met 28 stemmen voor en 12 tegen, met een last minute wijziging, aangenomen. De wijziging houdt in dat de personen die gedagvaard en/ of verdachte zijn van de gebeurtenissen van 7, 8 en 9 december 1982 uitdrukkelijk onder de werking van deze wet vallen. Naar zeggen van de fractieleider van de Megacombinatie echter zal het decemberstrafproces gelijk na de afkondiging van de Amnestiewet stoppen. Volgens een advocaat, die niet bij naam genoemd wenst te worden, zal het onderzoek ter terechtzitting  normaal worden voortgezet,  ondanks de goedkeuring van het ontwerp van de Amnestiewet. Tot dusver is het nog niet duidelijk wanneer deze wet zal worden afgekondigd. Met de afkondiging krijgt de wet dus rechtskracht.
Op vrijdag 13 april zal de auditeur-militair  zijn requisitoir houden en zijn strafeis uitspreken, waarna  de Krijgsraad een datum bepaalt waarop de advocaten van de verdachten hun pleidooi gaan houden. Mogelijk wordt door de verdediging van de verdachten een beroep gedaan op de Amnestiewet, voor het geval die wet op dat moment al rechtskracht heeft. Hierna wordt door de Krijgsraad een dag bepaald voor de uitspraak. De mogelijkheid zit er ook in dat de Krijgsraad ambtshalve de zaak terugtrekt, vanwege de afkondiging van de Amnestiewet, maar dat is zeer onwaarschijnlijk.
De Krijgsraad zal zich uitspreken over de geldige nationale wettelijke bepalingen alsook de internationale bepalingen en komt dus uiteindelijk tot een oordeel of uitspraak. Volgens de jurist kan het zijn dat op basis van de Amnestiewet het Openbaar Ministerie dan niet ontvankelijk verklaard zal worden. “Maar over de uitspraak kunnen wij niet speculeren. Het is des Krijgsraad.”

error: Kopiëren mag niet!