Amzad Abdoel: ‘Immense politieke crisis afgewenteld’

‘Een eventuele veroordeling van president Desi Bouterse zou dit land in een ongekend grote politieke crisis storten.’ Dat laat Amzad Abdoel optekenen. Hij geeft toe dat het besluit om amnestie te verlenen, een van de zwaarste is die hij blijkbaar in zijn politieke carrière heeft genomen. Maar die beslissing weegt niet op tegen de politieke problemen die zouden ontstaan als de rechter Bouterse waarschijnlijk had gestraft. Het lid zegt dat het 8 decemberstrafproces twee kanten kon uitgaan. In het gunstigste geval zou Bouterse worden vrijgesproken door de rechter. Aan de andere kant zou Bouterse gevonnist kunnen worden, waardoor politieke/constitutionele problemen zouden ontstaan. ‘Hoe ga je met dit aspect verder? Hij zou uit goed fatsoen moeten aftreden want je kan niet veroordeeld zijn en president blijven. Maar dat betekent dat er enorme politieke problemen zouden ontstaan.’
Abdoel gaat echter verder. ‘Stel dat hij zou worden veroordeeld, wie zou hem gaan oppakken? President Bouterse is in de hoedanigheid van president onschendbaar. Je zou een probleem krijgen in de rechtstaat wanneer er een vonnis is dat niet kan worden uitgevoerd.’
De politicus is verder ervan overtuigd dat het 8 decemberstrafproces vanaf het begin een politieke strategie is geweest om Bouterse uit te schakelen. Abdoel kan zich herinneren dat politici uit de oppositie met zekerheid konden zeggen dat deze regering de vijf jaren niet haalt. Verder moet ook worden nagegaan waarom Nederland documenten, die over de coup van de jaren tachtig handelen, voor 60 jaar heeft weggestopt. ‘Het enige land dat politiek verlies lijdt is Nederland.’
‘Ik ben blij dat na zoveel jaren we een besluit hebben genomen. We hebben het beste voor het land gedaan. Ik moet wel eerlijk zijn. Ik en de meeste coalitieleden raakten wel ontroerd door het aanblik van Yasser Riedewald. Hij zat al die drie dagen daar en je zag hem echt zo kijken. Maar dit is het moeilijkste besluit dat de DNA heeft moeten nemen. Ik heb in het belang van het hele land gehandeld.’
De Amnestiewet is intussen bekrachtigd en afgekondigd door waarnemend president Robert Ameerali. President Desi Bouterse vertoefde in Guyana op dat moment.

error: Kopiëren mag niet!