Last minute gewijzigde Amnestiewet aangenomen

Niet zoals verwacht. De Amnestiewet die door de oppositie fel is verworpen, is gisteren tegen 22.20 uur aangenomen met 28 stemmen voor en 12 tegen.  Maar toen het leek alsof alles in kannen en kruiken was, vroegen de initiatief-indieners om een schorsing. Ze kwamen aan het eind van de tweede ronde met zeer verrassende wijziging. Het komt erop neer dat in de wijziging er expliciet werd opgenomen dat de personen die gedagvaard en/of verdachte zijn van gebeurtenissen die op 7, 8 en 9 december 1982, onder de werking van deze wet vallen. Echter is Moiwana uitgezonderd.
De opposotie vroeg om hoofdelijke stemming. De fractieleider van de Mega Combinatie had in het begin moeite mee. Later kwam hij erop terug. Het werd een hoofdelijke stemming. De leden van de coalitie motiveerde hun stem niet. Het was meer de oppositie die hun afkeuring van de wet verduidelijkten. Ronald Venetiaan sprak over rechteloosheid. Hij wilde met zijn stemmotivatie het volk vragen om niet ontmoedigd te zijn en voort te gaan met de strijd. Het lid Chandrikapersad Santokhi  zei dat deze wet een directe inmenging is in een rechtzaak die bij de rechterlijke macht zit. ‘Ik ben voorstander van wet en recht en vergiffenis. Ik ga tegen stemmen omdat iedereen die een moord pleegt en genoeg draagvlak heeft amnestie kan krijgen’, zei Ruth Wijdenbosch.
DNA-voorzitter Jenny Simons vond het bijzonder jammer om nu te stemmen, terwijl er 25 jaren overheen zijn gegaan. ‘Ik ben er niet van overtuigd dat uitsluitend de wet zal zorgen voor rust en vrede. Wel ben ik van overtuigd dat we iets moeten doen. We kunnen niet langer wachten. Vele zaken zijn overgelaten aan de dag van vandaag. Daarom stem ik voor.’
Tijdens de stemming viel het op dat Noreen Cheung , lid van de Mega Combinatie, niet aanwezig was. Na de stemming riep Simons het parlement op tot bezinning.

error: Kopiëren mag niet!