Martosatiman oriënteert zich in Brownsberg

De minister van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), Simon Martosatiman, heeft afgelopen zaterdag samen met een deel van het bestuur van Stinasu een oriëntatiebezoek gebracht in het Brownsberg-gebied en het Brownsberg Natuurreservaat. Dit gebied is onlangs negatief in de media verschenen vanwege de geruchten met betrekking tot de goudwinningsactiviteiten gepleegd met medeweten van directeur Frans Kasantaroeno van Stinasu. Minister Martosatiman heeft Kasantaroeno geschorst. Hij heeft de verdere afhandeling overgelaten aan het bestuur van Stinasu. Er is een jaarrekening opgevraagd. Indien er daadwerkelijk ongeregeldheden voorkomen, dan zullen er verdere stappen ondernomen worden.
De bewindsman heeft de verwoesting in dit gebied, die is aangericht door de porknokkers, zelf mogen aanschouwen. Bij aankomst in het gebied waar de porknokkers verbleven en werkten, trof de minister slechts een porknokker aan die nog bezig was met zijn verhuizing. Uit de woorden van deze gouddelver heeft de minister begrepen dat dit gebied goudrijk is. De porknokkers hebben het gebied verlaten, maar een zorgpunt blijft de reguliere controle. Het ministerie zal voor de nodige manschappen en equipement moeten zorgen.
Met betrekking tot het Brownsberg Natuurrreservaat heeft de bewindsman vernomen dat een belangrijke voorwaarde voor het bevorderen van toerisme een goed begaanbare weg is. De meeste logeergebouwen staan er verwaarloosd en vervallen bij. De afgelopen periode heeft het natuurreservaat heel wat inkomsten moeten derven vanwege de afname van bezoekers. Er zal nog heel wat moeten gebeuren, maar Stinasu heeft de middelen daartoe niet. Gekeken wordt naar mogelijke donaties om het geheel weer toeristvriendelijk te maken.

error: Kopiëren mag niet!