Waarom het onderwijsresultaat van ons land onbevredigend is (deel 2 / slot)

Hierna volgt er een vervolg opsomming van de negatieve factoren die van invloed zijn op het onderwijsproces. Het betreft in deze alleen de zaken het Minov regarderende. Waar er gewerkt wordt, worden er ook fouten gemaakt en overal heb je goede en minder goede werkers.
Wat opgenoemd is, is zeker niet bedoeld om wie dan ook te krenken of te beledigen; het is meer om de aandacht van de bevoegde onderwijsautoriteiten erop te vestigen. Het zijn zaken waarmee ik gedurende mijn lange loopbaan in het onderwijs geconfronteerd ben geworden en die zich nog steeds voordoen.

  1. 1.     De taakomschrijving van de inspecteur

De taakomschrijving van de inspecteur was vroeger veel omvattend. Maar enkele decennia geleden is die taak teruggebracht tot alleen uitoefening van de controle. Het is toe te juichen dat het Ministerie weer bezig is deze taakomschrijving uit te breiden.

  1. 2.     De beleidsmedewerkers

Veel politieke loyalisten worden verheven tot beleidsmedewerkers, die heel weinig presteren. Vaak zijn ze overbodig.

  1. 3.     De instituten

De instituten curriculumontwikkeling, begeleiding en her- en bijscholing kunnen door allerlei ongunstige omstandigheden niet optimaal functioneren.

  1. 4.     De erkenning, waardering en stimulering

De goed presterende leerkrachten en studenten krijgen vaak niet de waardering, de stimulering en  de erkenning van het ministerie.

  1. 5.     Het geven van adviezen

In plaats van een goed advies te geven aan de ondergeschikten zeggen de onderwijsautoriteiten vaak : “Handelt u naar bevind van zaken”.

  1. 6.     Het huishoudelijk reglement voor het lager onderwijs

Dit reglement is zeer verouderd en moet daarom herschreven worden.

  1. 7.     De vakantieregeling

De vakantieregeling behoeft een dringende aanpassing. Vooral de sporters vinden erg veel last van deze regeling en ook de studenten, die zich moeten inschrijven op buitenlandse scholen.

  1. 8.     De afdeling Administratie

Deze afdeling mist vaak de efficiëntie en effectiviteit bij het uitvoeren van de werkzaamheden.
De beschikkingen of resoluties zijn vaak niet op tijd klaar bij benoemingen, gratificaties, uitkeringen en ontslagen van de werknemers.

  1. 9.     De implementatie

De implementaties van de hedendaagse technologische kennis, HRM- en andere managementtrainingen en innovaties in het onderwijsproces vinden erg traag plaats.

  1. 10.                        De permanente onderwijsraad

In deze raad moeten onderwijsdeskundigen zitting hebben, die de leiding van het onderwijs moet adviseren, het onderwijsproces monitoren, begeleiden en steeds aanpassen. Dit lichaam moet nog gestalte krijgen.

  1. 11.                        De studiebegeleiding

De verre districten en het binnenland ontberen nog steeds een studiebegeleidingsinstituut.

  1. 12.                        De benoemingen en mutaties

Voor benoemingen en mutaties van leerkrachten bestaan er voor alsnog geen eenduidige wetten, of regels of criteria.

  1. 13.                        Een onafhankelijke beroepsinstantie

In dit orgaan moeten deskundigen van verschillende discipline zitting nemen. In conflictsituaties tussen de leiding van het Onderwijs en de vakbonden, beraden, leerkrachten, leerlingen, studenten ouders en vooral tussen docenten en studenten moet dit orgaan optreden. Het moet de gang naar de rechter vermijden en de kwestie zelf beslechten.

  1. 14.                        Het schoolvervoer

Het schoolvervoer vindt ook niet vlekkeloos plaats. Vaak is het ministerie achter met de uitbetaling.

  1. 15.                        De onderwijsstakingen

De onderwijsstakingen kunnen voorkomen worden als een permanente communicatie onderhouden wordt en de gemaakte afspraken nageleefd worden tussen de leiding van het ministerie en de vakbonden en de verschillende beraden.

  1. 16.                        De onderwijsinstellingen

De curricula van de instituten die leerkrachten opleiden, verdienen een grondige wetenschappelijke evaluatie en bestudering. En ze moeten met inachtneming van de technologische kennis, hedendaagse leermethoden, systemen, en technieken herschreven worden.

  1. 17.                        De ondeugdelijke bevorderings- en de slagingsnormen

De bevorderings-, toelatings- en slagingsnormen van de verschillende schooltypen moeten met inachtneming van de onderwijsverordening grondig bestudeerd en herschreven worden. Dit moet in samenwerking met de betrokken beraden en de vakbonden geschieden.

  1. 18.                        De bewaking en de schoonmaak

De bewaking van de schoolbezittingen en de schoonmaken van de leslokalen, terreinen en de toiletten bezorgen de schoolleiding veel problemen.
 
Ik heb gedurende mijn actieve loopbaan altijd gestreefd  zowel individueel als in samenwerkingsverbanden verbeteringen aan te brengen in het onderwijsproces waar dat nodig bleek . Ik hoop met dit artikel een verandering ten positieve te bewerkstelligen.
B. Seetal

error: Kopiëren mag niet!