EBS reduceert stroomtoevoer op 1 april

De stroomtoevoer vanuit Paranam (Afobaka) zal als gevolg van het uitvoeren van noodzakelijke werkzaamheden door de Suralco op zondag 1 april gereduceerd worden.  De energietoevoer zal tussen 5.00 uur in de ochtend en 13.00 uur in middag beurtelings voor 2 tot 3 uren worden uitgeschakeld  en wel in de districten Paramaribo, Para, Wanica, Commewijne en Saramacca.  De Energiebedrijven Suriname (EBS) doet middels een bekendmaking een beroep op de gemeenschap om haar energieverbruik te matigen door o.a. zo min mogelijk gebruik te maken van elektrische apparaten. Laat dus geen lampen onnodig aan staan en schakel bijvoorbeeld de pomp van het zwembad of fontein uit, is het advies.
Volgens de pr- man van de EBS, Kenneth Profijt, zijn de meeste bedrijven ‘s zondags gesloten. Het zijn veelal de productiebedrijven die op de zondagen diensten draaien. Deze zijn inmiddels op de hoogte gebracht van de stroomreductie en hen is gevraagd hiermede rekening te willen houden. Het hoeft niet zo te zijn dat alle bedrijven en of gebieden worden uitgeschakeld. Men is gevraagd om het werk zodanig uit te zetten men na 13.00 uur kan werken. Niet alle gebieden worden uitgeschakeld. Het heeft te maken met de omstandigheden, dus hoe de verbindingen zullen lopen. De EBS heeft de tijd aangegeven waarbinnen er gewerkt zal worden. Het precieze tijdstip kan evenwel niet worden aangegeven, omdat het geheel afhangt van enkele factoren die je zo niet kan voorspellen. De stroomonderbreking heeft te maken met het feit dat er zwaar materieel van Suralco moet passeren onder de transmissielijn. Alles moet losgekoppeld worden om het gevaarte te laten passeren en dat is een heel proces.
Het advies van het technisch bedrijf Elto is min of meer hetzelfde als die van de EBS. “Men moet gedurende die periode alleen de noodzakelijke apparatuur gebruiken”, luidt het advies van Roy Odit, de operation manager van Elto. Het is in elk geval niet zo dat men perse alle apparatuur moet uitschakelen. Wat niet nodig is, hoeft niet aan. Odit geeft aan dat elektrische apparaten niet defect kunnen raken bij een plotselinge stroomuitval. Dit risico loop je pas wanneer de stroom binnen een heel kort tijdsbestek weer terugkomt.

error: Kopiëren mag niet!