Rechercheur voorlopig in vrijheid gesteld

De 25-jarige politieman Bharat M. werd gisteren voorlopig in vrijheid gesteld. Hem is feitelijke aanranding, poging tot doodslag en poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel ten laste gelegd. Op 25 november ging de verdachte samen met vrienden naar een bar, waar hij mot kreeg met een bardame. De politieman haalde op gegeven moment zijn dienstwapen tevoorschijn en loste een schot in de richting van de bardame. De dame werd niet geraakt en kon wegrennen.
Op de zitting zou een getuige worden gedagvaard en een andere zou worden medegebracht. Het parket had echter geen beschikking ontvangen van het Openbaar Ministerie, met als gevolg dat de getuigen niet aanwezig waren. Advocaat Irvin Kanhai verzocht rechter Robbie Rodrigues om de vrijheidsbeneming van zijn cliënt op te heffen. De verdachte zit al langer dan 3 maanden in voorarrest. De raadsman gaf aan dat het OM erop moet toezien dat alle stukken op tijd de deur uitgaan. Het gaat om een politieman, die al heel vroeg bij de recherche werd ingedeeld. De raadsman verzocht de rechter om de verdachte onder bepaalde dringende voorwaarden naar huis te sturen en de zaak dan verder af te handelen.
De rechter ging akkoord met het verzoek. “Ik ga u voorlopig in vrijheid stellen, maar het betekent niet dat de feiten die u gepleegd hebt niet strafbaar zijn. Het gaat om ernstige strafbare feiten.” Indien er in het verdere verloop van deze zaak een straf wordt opgelegd die hoger ligt dan de tijd in voorarrest doorgebracht, wordt de verdachte weer ingesloten. Hij zal dan het resterend deel toch nog moeten uitzitten. “Het is geen vrijspraak”, zei de rechter nadrukkelijk. Op 11 april worden er drie getuigen gehoord. De verdachte werd aangezegd om aanwezig te zijn op alle volgende zittingen. Bovendien zal de verdachte alle consequenties die hiermee gepaard gaan, moeten dragen.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!