Kasantaroeno gaf beschermd bos al weg

In zijn hoedanigheid als directeur van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer heeft Frans Kasantaroeno al een beschermd bos uitgegeven. Op 11 september 2007 vertelde Kasantaroeno aan Dagblad Suriname dat in het belang van een toeristische attractie hij 20 hectare had uitgegeven op het Matapicastrand.
Kasantaroeno verdedigde zijn handeling door te stellen dat de adviserende instanties positief op de aanvraag hadden gereageerd. Hij vertelde er echter niet bij dat toentertijd de hoofden van die afdeling exponenten van zijn partij waren.
Kasantaroeno zei dat het beleid van het ministerie er ook op gericht was om toerisme te stimuleren. Een ander toeristisch bedrijf heeft volgens Kasantaroeno ook een concessie gehad op de Tafelberg. Tafelberg bevindt zich in het Centraal Suriname Natuurreservaat.
Maar Kasantaroeno’s naam komt niet alleen voor wanneer er over beschermde gebieden en economische activiteiten wordt gesproken. Op de website van NDP is een brief van ‘oud VHP’ers opgenomen. In dat epistel staat dat Saramaccaners klagen over de ‘grondpikkerij’ van Mahinder Jogi. Aan het eind van de brief staat dat dit alles mogelijk wordt dankzij de samenwerking met Frans Kasantaroeno.
Frans Kasantaroeno is een PL-topper. De afgelopen maanden stuitte de Commissie Ordening Goudsector (OGS) op weerstand van enkele gouddelvers in het Brownsberg-gebied. Ze toonden Frederik Finisie, een parlementariër,  kwitanties waarop duidelijk staat dat zij in ruil voor toestemming om in het reservaat te mijnen, goud en/of geld afstonden aan Stinasu. Kasantaroeno reageerde geschokt. Zijn eerste reactie was dat het om een oude stempel van Stinasu gaat.
Maar zijn ontkenning zou niet lang standhouden. Tijdens een ontmoeting met de OGS bekende hij volmondig de persoon te zijn geweest die het landschap van Brownsberg heeft laten vernietigen door kleinschalige  goudwinningsactiviteiten. Gerold Dompig, voorzitter OGS,  maakte die bekentenis wereldkundig. Kasantaroeno bleef echter ontkennen toen Dagblad Suriname hem vroeg of hij iets afwist van de ‘concessie-uitgifte’. Hij ontkende categorisch. Het werd een nietes, welles spelletje tussen hem en de OGS.
Kasantaroeno lijkt dit spelletje echter te gaan verliezen. Hij is door de huidige minister van RGB, Simon Martosatiman, op non- actief gesteld. Er wordt momenteel een strafproces tegen hem voorbereid.

error: Kopiëren mag niet!