Jigoro Kano haalt meeste goud in Ne Waza-toernooi

Het tweede Ne Waza-toernooi van de Surinaamse Judofederatie (SJF) is achter de rug. Dit werd zondag afgewerkt in het Indra Majusportcomplex. Hieraan deden meer dan 80 vechters mee van de SJF-judoscholen Jigoro Kano, Jigo Tai, SC Tatami, Awaroe Wape en de Brasilian Jiu Jitsu (BJJ) vechters. Het toernooi werd opengesteld voor vechters vanaf 10 jaar en werd gevochten in 31 categorieën, vanaf halfelf in de ochtend tot en met halfzes in de namiddag. Voorafgaand aan dit toernooi zette de SJF enkele judoka’s in het zonnetje. Het ging om de meest belovende vechters voor 2011. Bij de jongens werd dat Raymondo Stuger en bij de meisjes Lativa Ardin. Tot judoka van het jaar 2011 bij de dames werden uitgeroepen Esmeralda Vyent en Eline Tsai. Voor dezelfde titel bij de heren werden dat Yigal Kopinsky en Gino Muntslag. De voorzitter van de SJF gaf in zijn openingstoespraak aan dat de SJF vanaf dit jaar een eigen Judogala zal organiseren om de best presterende judoka’s in het zonnetje te zetten. Op de 1ste plaats is geëindigd in het algemeen klassement St. Jigoro Kano met 18 goud. Op de 2de plaats St. Tatami met 10 goud en op de 3de plaats Jigo Tain met 2 goud. BJJSuriname eindigde op de 4de plaats met 1 goud.
SJF-voorzitter Edwin Watson is zeer ingenomen met de deelname van BJJSuriname-vechters en wel voor de tweede keer. Echter vindt hij het jammer dat deze vechters slechts een keer per jaar aan wedstrijden van de SJF deelnemen. Watson drukte Rupert Karsters van BJJSuriname op het hart om zelf een toernooi te organiseren, waarbij de SJF alle ondersteuning zal verlenen. In de Juniorenklasse vielen vooral de partijtjes van Xaviera Kromowirjo van SC Tatami onder leiding van Iwan Muntslag op. Ze was namelijk het enige meisje in de categorie Intermediate I jongens –26 kg leeftijdsklasse 9-10, waarin 3 jongens zaten. Helaas heeft zij geen medaille in de wacht kunnen slepen, maar wel een moedige strijd geleverd en het de jongens wel knap moeilijk gemaakt. De jongens kregen hun winst niet gratis, enkelen moesten zelfs de volle 3 minuten uitvechten om dan nog op scheidsrechters beslissing de buit binnen te halen.
Waar velen naar uitkeken in de Heren Open Klasse was het duel tussen judoka Yigal Kopinsky (kampioen in de –66 kg) een BJJSuriname-voorman Rupert Karsters (2de in de –73-kg klasse). Helaas kwam van deze geladen partij niets terecht, want Kopinsky verloor zijn eerste wedstrijd van Gino Muntslag om uiteindelijk in de herkansing een gok te doen voor een gedeelde 3de plaats. Ook daar moest de kampioen van de -66 kg (Kopinsky dus) zijn  meerdere erkennen in de jonge, enthousiaste en zwaardere Shaquille van Zichem. Karsters ontdeed zich in de eerste ronde van de 55 kilo wegende Jhordy Prins en nam wraak in de tweede ronde door Zizov Abas te verslaan, van wie hij in de -73 kilogram verloor en op de tweede plaats eindigde. De finale werd uiteindelijk uitgevochten door Gino Muntslag en Karsters, waarvan de BJJSuriname-vechters echt alles uit de kast moesten halen om de beresterke Muntslag middels een scheidsrechtersbeslissing te verslaan.