Harry van Bommel: ‘Amnestie zal beeld straffeloosheid bevorderen’

Harry van Bommel, Tweede Kamerlid in Nederland, meent dat het verlenen van amnestie aan de verdachten van het 8 decemberstrafproces niet bevorderlijk zal zijn voor de verdere ontwikkelingen in de rechtsstaat Suriname.  Ook internationaal zullen wij een slecht figuur slaan. ‘Amnestie in dit kader goedkeuren  zou het beeld van straffeloosheid, dat er al is, versterken.’ Dat zegt Van Bommel in een gesprek met Dagblad Suriname.
Het Tweede Kamerlid zegt dat hij over deze kwestie er niet vrolijk van wordt. ‘De decembermoorden zijn tot nu toe een traumatische ervaring bij grote delen van het Surinaamse volk. Hij denkt niet dat zo een trauma middels amnestie  weggewerkt zal worden.  Ik kan mij de verontwaardiging en teleurstelling bij de nabestaanden van de slachtoffers  goed voorstellen.’
Van Bommel  denkt dat er een nationaal debat, dat verder reikt dan De Nationale Assemblee, moet komen.  Aan de andere kant stelt de Nederlandse politicus zich op het standpunt dat het 8 decemberstrafproces een interne aangelegenheid is. Suriname en de Surinaamse politiek bepalen hoe zij verder hiermee omgaan.

error: Kopiëren mag niet!