Bushouders zeer bezorgd

De verschillende bushouders zijn zeer bezorgd. Zij menen dat hun belangen niet naar wens worden behartigd door het bestuur van de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO). Het is publiek geheim dat de voorzitter van de PLO een fervente NDP-aanhanger is. De bushouders zijn zo vaak geconfronteerd met zaken die in hun nadeel uitvallen, waardoor zij nu bitter weinig geloof hebben in de voorzitter. Tijdens vrijwel elke bespreking komt hij met halfslachtige oplossingen en blijkt het steeds weer dat hij heel veel water bij zijn wijn heeft gedaan.
De PLO is voor vrijdag door de vicepresident uitgenodigd. Ook dit gesprek gaan de bushouders met bezorgdheid tegemoet; zij hebben geen al te grote verwachtingen, gezien de situatie zoals dat door de voorzitter wordt gebracht. Maar diep in hun hart hebben zij nog enige goede hoop. De PLO belegde dinsdag een vergadering met de vertegenwoordigers van de verschillende trajecten om vrijdag goed voorbereid naar de vicepresident te gaan.  Er is gesproken over  verschillende zaken.
Zo hebben de verschillende bushouders aangegeven zeer ontevreden te zijn over het vergunningenbeleid. Heel veel bushouders zitten zonder een geldige vergunning, terwijl de vicepresident in januari 2011 had aangegeven binnen 10 werkdagen het vergunningenprobleem opgelost te hebben.  Een ander ontevredenheid is het optrekken van de leeftijdgrens van chauffeurs naar 25 jaar. Men is voornemens de leeftijd van 21 jaar op te trekken. Ook moeten zij een jaar lang verplicht ervaring opdoen alvorens op de weg te komen. De bushouders willen dat de regering statistisch moet bewijzen hoeveel aanrijdingen deze jonge chauffeurs veroorzaken, hoe gevaarlijk zij op de weg zijn alvorens de  nieuwe regel te introduceren. Ook het feit dat men bij overtredingen van de buschauffeurs naast een bekeuring ook de vergunning wil intrekken, draagt niet de goedkeuring van de bushouders. Zij zijn van oordeel dat de chauffeur in de fout is, dus dat die afgestraft dient te worden en niet de bushouder.
Maar hun allergrootste bezorgdheid betreft de subsidieaanpassing. Het is al meer dan een jaar dat zij hetzelfde subsidiebedrag uitgekeerd krijgen. De subsidie was uitgerekend op een bedrag van SRD 4.45 voor een liter diesel. Toen werd er SRD 1.25 uitgekeerd. Later werd het bedrag verhoogd naar SRD 1.50. De prijs van diesel ligt nu tussen de SRD 5.10. Dit betekent dat de bussen ongeveer SRD 0.30 minder krijgen. Het subsidiebedrag zou nu moeten liggen tussen de SRD 1.80 en SRD 2. Daarom willen de bushouders een verhoging van de tarieven met indien nodig een aangepaste subsidiebedrag. De bushouders zien graag dat het bustarief landelijk wordt opgetrokken met 25 procent. Hierdoor zou dan bijvoorbeeld een rit van de PL waarvoor men thans SRD 1.60 betaalt, komen te staan op SRD 2.00. Zij hopen dat het gesprek van vrijdag succesvol zal zijn.

error: Kopiëren mag niet!