HI-ministerie mogelijk naar BVD

Hardnekkige geruchten willen dat het ministerie van Handel en Industrie (HI) wordt toegewezen aan de Basispartij voor Vernieuwing en Democratie (BVD). De partij van Dilip Sardjoe zou in het reshuflingsplan van het kabinet aanvankelijk 2 ministeries toebedeeld krijgen. De jurist Ramesh Malahe, die het wetenschappelijk bureau van de BVD voorzit, zou zijn gepolst voor de post van HI-minister. Dagblad Suriname verneemt van betrouwbare bronnen dat de toewijzing van de tweede ministerpost niet meer aan de orde is. Ook staat het niet helemaal vast dat HI nog naar de BVD gaat. Volgens een bron zou de onderhandelingspositie van de BVD-topman zijn verzwakt door het uittreden van een groot aantal kernen van Nickerie  uit de partij.
Een andere bron meldt dat vanuit de Hindostaanse tak binnen de NDP men niet staat te springen om de BVD te verwelkomen. Men is de mening toegedaan dat het een strikt “economisch schijnhuwelijk” wordt tussen de twee voorzitters van de respectieve partijen. In 2010 was de Hindostaanse tak binnen de NDP, die toch wel substantieel is, al ontevreden. Hun misnoegen was ook een van de reden dat de samenwerking met andere partijen niet doorging. Mocht het ditmaal toch geschieden, dan ziet de Hindostaanse tak binnen de NDP dat als een bedrog van hun partijleiding naar hen toe, daar zij nu al aan de macht zijn en de lakens uitdelen. Dit zal wel een nadelig prijskaartje hebben tijdens verkiezingen van 2015 met een mogelijk groot deel ontevreden leden die nu zwijgen. Vooralsnog heeft de NDP-leiding nog niet kenbaar gemaakt dat de BVD zich binnen haar gelederen zal aansluiten. Dit is tot nu toe alleen van de zijde van de BVD gehoord.
BVD-secretaris Jerrel Rotsburg wil de geruchten noch bevestigen noch ontkennen.   De toebedeling van ministersposten is naar zijn zeggen niet aan de orde geweest in vergaderingen van het hoofd- en dagelijks bestuur van de partij.  Ontevreden BVD’ers zijn onlangs uit de partij gestapt. Ze zijn  het niet eens met het hoofdbestuur dat de partij wil laten opgaan in de NDP.  Die fusering is hen een doorn in het oog en ze hebben in reactie daarop een eigen partij opgericht.  Volgens de bron zou de partij als compensatie voor de extra aanhang die zij binnenbrengt bij de NDP,  de ministersposten krijgen. Rotsburg zegt dat het hoofdbestuur op de alv van 11 maart jongstleden mandaat heeft gehad van de alv om gesprekken te voeren met alle partijen en partijcombinaties voor eventuele samenwerking. Binnen het hoofdbestuur wordt het traject voor deze gesprekken deze week verder uitgezet.

error: Kopiëren mag niet!