First lady opent gezondheidsbeurs in Saramacca

‘Alles wat ‘te’ is, is niet goed’, hoorden meer dan honderd enthousiaste lopers. Dit zei first lady Ingrid Bouterse enkele minuten voordat ze door het laten opstijgen van ballonnen de mini gezondheidsbeurs van de Stichting  Staatsziekenfonds opende. Enkele minuten daarna zou de 5 km trimloop van start gaan met de presidentsvrouwe voorop.
Annemarie Sanches, woordvoerder van de SZF, zegt dat deze beurs in het teken van preventie moet worden geplaatst. Het SZF is al een paar jaar bezig met dit awareness programma. De stichting heeft gemeend om na 2008 weer een wandelloop aan de beurs te koppelen. Deze keer werd voor het district Saramacca gekozen. ‘De districten worden vaak vergeten.’
De SZF-topvrouw legt uit dat SZF er alle baat bij heeft dat de Surinamer gezonder gaat leven. ‘We willen de mensen stimuleren om meer te gaan lopen. Om op hun gezondheid te letten, want hoe dan ook, niemand wil ziek worden. Het is niet prettig en je hebt heel veel zelf in de hand.’
Diepak Chitan was de enige parlementariër van het district die meedeed aan de wandelloop. Mahinder Jogi reed een paar minuten nadat de loop was begonnen langs. Hij had een camouflagehemd aan en zat onder de modder.  ‘Ik kom van mijn landbouwgrond en kon daarom niet hier zijn.’ Chitan had graag meer volk uit Saramacca op de been gezien. ‘Ik vond dat minder. Ik ga kijken hoe ik in een andere setting een volgende keer meer mensen van Saramacca op de been kan krijgen.’ Ondanks dit feit voelde  Chitan  zich na de loop ‘heel goed’. ‘Je voelt je anders he’, hijgt hij.
Ook de first lady voelde zich prima. De laatste 100 meters sprintte ze als een echte Nelli Cooman naar de eindstreep. De 5 km was voor haar “chicken feed”. ‘Hou op! Ik kan  meer’, zegt ze voordat ze in haar gereedstaande dienstauto stapt.

error: Kopiëren mag niet!