Minov wil meer uitstroom Beta-studenten

Het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling (Minov) wil een platform voor Béta-techniek. Dit moet de in- en uitstroom in het kader van Béta-onderwijs verhogen. Tegen deze achtergrond is US$ 240.000 geïnvesteerd voor het opzetten van de Science Teaching Laboratorium op het IOL. Onder de Béta, ook wel de exacte vakken, vallen Wiskunde, Natuurkunde en Scheikunde. Dit project van US$ 240.000,  met een looptijd van 20 maanden, is aangevraagd door het Minov en vindt zijn oorsprong in de discussies en acties die ondernomen zijn door o.a. de initiatiefnemers van Natuurkunde Olympiade, Minov en Leraren Natuurkunde.
De directe aanleiding van de discussies en acties liggen voornamelijk op het vlak van het schrijnend tekort aan leraren Beta-vakken en de dalende belangstelling voor deze vakken bij de studenten. Uit onderzoeken blijkt dat te weinig studenten zich aanmelden voor de Beta-vakken, omdat zij onder andere een soort vrees hebben dat ze de vakken niet zullen aankunnen. Het Minov ondervindt met de dag het nijpend tekort aan leerkrachten Beta–vakken, zeker voor wat betreft het vak Natuurkunde. Op sommige scholen op voj-niveau worden op dit moment  Scheikundeleerkrachten ingezet om Natuurkundelessen te verzorgen. De kern van de overeenkomst houdt in dat in het project “EBO,  brug tussen onderwijs, bedrijfsleven en samenleving”, onderwijsgevenden en  IOL-studenten zullen werken aan het ontwikkelen en in standhouden van up to date Beta-onderwijs qua academisch vakinhoud, didactische werkwijzen maar ook qua oriëntatie op het  bedrijfsleven.
De activiteiten in het EBO zijn gericht op doelen als vergroten van de kwaliteit van het vigerende Béta-onderwijs in Suriname, het vergroten van de kwaliteit van scholing van onderwijsgevenden, zowel van leraren in opleiding als van zittende docenten, en het ontwikkelen en in stand houden van netwerken die de  samenwerking ondersteunen tussen beroepsbeoefenaren in het onderwijs, in de industrie en samenleving.
Minister Raymond Sapoen van Onderwijs is positief gestemd. Hij verwacht dat wij binnen niet al te lange tijd kunnen beschikken over  voldoende kwaliteits Beta-leraren en voldoende belangstelling van studenten voor Beta-vakken in Suriname. Met de Science Lab hoopt hij dat een goede stap is gezet voor continuïteit en behoud van kwaliteitleraren en studenten in de Beta-vakken, om te kunnen voorzien in de nationale behoefte voor Minov en het bedrijfsleven.
Het lab is maandag 12 maart 2012 in gebruik genomen. Het project is gefinancierd door de Stichting Suriname Environmental & Mining Foundation (Semif).

error: Kopiëren mag niet!