Topprestaties beloven hoge rangschikking Suriname in Bermuda

In het weekend van 10 en 11 maart heeft de Surinaamse Atletiekbond (SAB) met succes de tweede ronde van de kwalificatiewedstrijden met betrekking tot de Carifta Games 2012 afgewerkt. De wedstrijden dienen ook om een voorselectie van de Inter-Guyanese Spelen, welke in de tweede helft van 2012 worden georganiseerd, samen te stellen. Hierdoor kan vroegtijdig en doelgericht gewerkt worden aan een optimale voorbereiding naar de IGS toe. De trials, waarvan de eerste ronde in het weekend  van 18 en 19 februari 2012 heeft plaatsgehad, hebben tot doel, de scherpte van de Carifta-atleten te bepalen, de kwaliteiten vast te stellen en wedstrijdritme te bevorderen. Afhankelijk van de beschikbare middelen zal een selectie plaatsvinden uit de gekwalificeerde groep atleten. De selectie zal gebaseerd zijn op het behalen van medailles, alsmede de limieten voor de Jeugdwereldkampioenschappen welke in juli worden gehouden in Barcelona-Spanje.
Het is gebruik dat rond deze periode in de diverse landen van het Caribische gebied Carifta Trials worden gehouden, om zodoende de beste atleten voor de meest prestigieuze Under 17 and Under 20 Caribische Spelen af te vaardigen. Zo hield ook Guyana het afgelopen weekend haar Carifta trials. Trinidad deed dat op 3 en 4 maart. Ondanks de hoge kwalificatie-eisen die de Atletiekbond van Trinidad stelt, kan nu reeds gesteld worden dat Surinaamse atleten bepaalde kwalificatiestandaarden van Trinidad hebben gehaald. Zo heeft Miguel van Assen (U-17) van de atletiekvereniging Marwina 1.85 meter gesprongen op het onderdeel hoogspringen. De kwalificatielimiet voor Trinidad is 1.85 meter. De bronzen medaille in zowel 2010 als 2011 is gewonnen met een sprong van 1.85 meter. Ook sprong deze slechts 14-jarige atleet 13.90 meter op het onderdeel Hinkstapspringen (Limiet Trinidad is 13.50 meter).  Verder heeft Priscilla Paito, ook afkomstig van Marwina 11.17 meter gesprongen op het onderdeel Hinkstapspringen. Limiet van Trinidad is 11.00 meter.
Met zekerheid kan geconstateerd worden dat de wedstrijden hun doel hebben bereikt. Meer dan 160 atleten uit 8 verenigingen en afkomstig uit 5 districten hebben elkaar bekampt om de hoogste eer. Het was een grote uitdaging om dit groot aantal atleten op de veelheid aan onderdelen af te werken binnen 2 dagen. Mede vanwege de voltallige Jury en efficiënte aanpak is het aardig gelukt om het programma af te ronden zoals gepland.
De jeugdige atleten hebben prestaties neergezet die internationaal vergelijkbaar zijn en een hoge rangschikking voor Suriname waarborgen tijdens de Carifta Games van 6-9 april 2012 in Bermuda.
Ook de cracks hebben van zich laten horen. Romario Dubois (Yellow Birds) wist ruim voor zijn directe concurrent Regilio Touwslager (SNL) te eindigen op de 400 meter (55.19 sec.). Ilsida Toemere (SNL) kon zonder moeite de 1.500 meter dames winnen (5.23.88 min.). Simison Xivirio (SNL) won in een tijd van 17.12.04 minuten van zijn concurrent Clifton Betje (Marwina).  Ook Ramona van der Vloot (Profosoe) die haar drive weer heeft, wist zowel de 100 meter (12.48 sec) als de 400 meter (62 sec.) te winnen. De administratieve en financiële voorbereidingen voor de Carifta Games zijn in volle gang en de Atletiekbond is hoopvol gestemd.

error: Kopiëren mag niet!