Veel meer mannen gedialyseerd dan vrouwen

“Heb uw nieren lief. No meki hei brudu nanga sukru siki pori ju niri”, was het thema van de opendag van het Nationaal Nierdialysecentrum (NNC) op zaterdag 10 maart. De opendag werd georganiseerd in het kader van Wereld Nierdag op 8 maart.  Het doel van deze opendag was om de mensen te informeren en hen bewuster te maken over nierinsufficiëntie en de preventie daarvan. Nierfalen of nierinsufficiëntie is de situatie die ontstaat als de nieren niet meer, of nauwelijks meer, werken. Dit heeft gevolgen voor vrijwel alle functies die normaal door een gezonde nier worden geregeld. De activiteit vond plaats op het terrein van het Nationaal Nierdialysecentrum (NNC ) aan de Henck Arronstraat.
Het internationale thema is “Donate your kidney”. Volgens Martelise Eersel, directeur Volksgezondheid, is dat voor Suriname nog niet aan de orde. Een niertransplantatie kost het land niet minder. De batterij aan medicijnen die de patiënt zal moeten gebruiken in het verdere leven om de afstotingsreacties tegen te gaan, kost volgens Eersel duurder dan de dialyse. Het ministerie van Volksgezondheid streeft ernaar om binnen vijf jaar een niertransplantatieprogramma op te zetten.
Volgens de statistieken van de nierdialyse, dialyseren 2 tot 3 maal meer mannen dan vrouwen. De conclusie is dat mannen over het algemeen minder omkijken naar hun gezondheid dan vrouwen. Het ministerie van Volksgezondheid gaat dit jaar in het kader van ‘een gezonde leefstijlpromotie’ zich extra richten op de mannen. “Mannen heb uw leven lief. Heb uw gezondheid en uw nieren lief”, luidt de boodschap van Eersel. Stoppen met roken is de eerste stap om uw nieren te beschermen.  Het nuttigen van gezonde en verse voeding is de tweede stap. “Eet zo min mogelijk ingeblikte voeding.” De derde stap is bewegen. “Onze gezondheid hebben wij in onze eigen hand”, meent de directeur. De directeur roept de samenleving op om een gezondere leefstijl erop na te houden, zodat complicaties minder voorkomen en deze dure zorg voorkomen kan worden. Een dialyse behandeling kost SRD 500. Een patiënt wordt hooguit tot drie keren in een week gedialyseerd. Dat komt op SRD 1500 per patiënt in een week. Eersel vindt dat wij niet een keer in het jaar aan de nieren moeten denken. Het is elke dag nierendag. De nieren hebben elke dag en constant aandacht nodig.

error: Kopiëren mag niet!