Djwalapersad tegen commerciële Phagwa-viering

De Sanatan Dharm pracharika (predikant) Indra Djwalapersad ergert zich mateloos aan de zogenaamde ‘Holi-happenings’ die op de dag van Holi Dahan en Holi plaatsvinden. Het is frappant dat op de dag van Holi alleen sprake is van een happening, terwijl dat geenszins het geval is bij de andere religieuze feestdagen. Volgens Djwalapersad is de ‘culturele decadentie’ deels te wijten aan enkele moderne culturele leiders. “Ik vind dat wij als volwassenen, zeker de commerciële showbusiness, meewerken aan het verval van onze cultuur en religie.” De commerciële showorganisatoren menen dat Holi geen religieus achtergrond heeft. “Alle activiteiten die te maken hebben met de oorsprong van Holi, zijn terug te traceren naar de religie.” Daarom roept zij op om datgene wat er is te koesteren. “Laten wij geen uitverkoop houden van onze gekoesterde culturele waarden en normen.” Velen zijn op deze dag vegetarisch. Enkele mandirs houden op deze dag zelfs een tempeldienst.
Djwalapersad zegt dat de Holi-dag voor haar geen nationale dag hoefde te zijn. Nu is ook de dag van de Divali-viering uitgeroepen tot een nationale dag. Zij vreest dat ook aan deze dag er onethische ‘happenings’ verbonden zullen worden. De happenings maken dat het religieuze karakter van Holi verloren gaat. Holika wordt middels het reciteren van mantra’s verbrand. De verbranding symboliseert de overwinning van het goede op het kwade. De volgende dag van de Holika Dahan wordt er met de as, stippen op het voorhoofd gebracht. Er wordt gebeden en daarna mag men Holi vieren, legt zij uit.
Als aan Djwalapersag gevraagd wordt waarom er niet vanuit de religieuze organisaties geprobeerd wordt om het verval aan te pakken, zegt zij dat er steeds een vaste groep is die naar de tempels gaat. De tempelgangers worden juist bereikt, het grotere publiek juist niet. Zij gelooft dat de religieuze organisaties de koppen bij elkaar moeten gaan  steken om te kijken op welke manier zij dit gaan aanpakken. Tijdens haar politiek actieve jaren had zij de situatie politiek aangepakt.
Wereldwijd wordt op 8 maart het Holi-feest gevierd. Vandaag vindt de Holika-verbranding plaats. In elke buurt wordt de Holika-verbranding anders gevierd. In verschillende buurten wordt er een religieuze tint eraan gegeven, weer in andere buurten wordt het gevierd met muziek, vlees en drank.

error: Kopiëren mag niet!