Extra middelen voor Suriname in FinPyme 2012

Suriname krijgt een groter bedrag toegewezen voor het uitvoeren van het Fin Pyme Exportplus Programma 2012. Het succesvol implementeren van het programma in het afgelopen jaar heeft hiertoe mogen bijdragen, zegt coördinator Ines Redjosentono van het Suriname Business Development Centre (SBC).  Het SBC coördineert het in Pyme-programma in Suriname. In 2011 was het maximaal  toegewezen bedrag US$ 170.000. Voor dit jaar mag Suriname rekenen op  minimaal US$ 180.000. De resultaten van het FinPyme Exportplus 2011 zijn afgelopen vrijdag geëvalueerd op een workshop van het SBC. De middelen van dit programma worden sec besteed voor technische ondersteuning aan kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s ) in Suriname voor het vergroten van hun concurrentiekracht, legt Redjosentono uit.
De middelen worden gedeponeerd door de IIC , een lidorganisatie van de Inter Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). Die technische ondersteuning heeft voornamelijk te maken met het begeleiden van deze KMO’s in onder meer het certificeringstraject, bedrijfsmanagement, marketing en exploratie van exportmarkten. Redjosentono zegt dat een dertigtal bedrijven met succes hebben geparticipeerd in het FinPyme-programma 2011. Het betrof KMO’s in de food and beverage, toerisme, agrarische, hout en grafische sector. Een van de bedrijven in de food and beverage-sector zal vanwege de Pyme-begeleiding in kwaliteitsmanagement dit jaar gecertificeerd worden. De bedrijven geven aan op welk specifiek gebied zij behoefte hebben aan bijstand en begeleiding, waarna op basis van de mogelijkheden van het programma daarop wordt ingespeeld.
Ook wordt gekeken naar de behoefte per sector. Zo heeft een aantal bedrijven in de Toerismesector in het 2011-programma aangegeven begeleid te willen worden in international tourism marketing strategy. Die bijstand is ondertussen ook al gegeven in de vorm van een collectieve en individuele bedrijfsspecifieke begeleiding  door een regionale toerismeconsultant. Redjosentono zegt dat in de toekomst gekeken zal worden naar verruiming van de ondersteuningsmogelijkheden door dit programma. Zo bestaat grote behoefte aan financieringsmogelijkheden. Tot op dit moment zijn de middelen bestemd voor slechts  technische ondersteuning. Bedrijven die willen meedoen met het programma moeten minimaal drie jaren bedrijfsoperationeel zijn en een jaaromzet hebben van U$ 150.000.

error: Kopiëren mag niet!