Ferdinand Welzijn: ‘Lidmaatschap CDB zal lokaal bedrijfsleven voordelen opleveren’

‘De toetreding van Suriname tot de Caribbean Development Bank (CDB) zal vele voordelen voor het lokaal bedrijfsleven opleveren, zeker als het gaat om projectfinanciering in de productieve sector’, zegt voorzitter Ferdinand Welzijn van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB).  Welzijn zegt dat het Surinaams bedrijfsleven er reikhalzend naar uitkijkt om gebruik te mogen maken van deze kredietfaciliteit. Lid worden van een bankinstelling is altijd positief voor een land. Het bedrijfsleven op Trinidad en Tobago heeft volgens de VSB-topper optimaal kunnen profiteren van de financieringsmogelijkheden van de CDB. Het voordeel voor het bedrijfsleven zit in de gunstige leningsvoorwaarden van de Caribische Ontwikkelingsbank. Het gaat om zachte leningen met gunstigere aflossingsrenten dan bij de commerciële banken. Het community development-aspect maakt het verschil met de commerciële banken.  Vandaar ook de andersoortige leningsvoorwaarden. Zolang de geleende CDB-gelden productief worden besteed, zullen de voordelen voor onze economie volgens Welzijn concreet te merken zijn.
Productieve besteding maakt herinvestering mogelijk, wat betekent dat de economische ontwikkeling een push krijgt. De  Centrale Bank van Suriname is als moederbank de instelling die toestemming moet  verlenen aan het lokaal bedrijfsleven voor het aangaan van buitenlandse leningen. Welzijn verwacht ook dat zij vanwege haar functie erop zal moeten toezien dat er zodanige garanties worden ingebouwd dat de gelden inderdaad ook voor projecten in de productieve sfeer worden besteed. Voor bedrijven in de pre-feasibilty fase  bestaat volgens de VSB-topper de mogelijkheid financiering te krijgen om hun capaciteit op te krikken. De Nationale Assemblee verleende afgelopen dinsdag goedkeuring voor Surinames toetreding tot deze regionale ontwikkelingsbank. Kredietaanvragers  kunnen vanaf US$ 750.000 kredieten opnemen bij de bank.

error: Kopiëren mag niet!