6 jaar Nationale Volksmuziekschool op weg naar meer progressie

Het vijfjarige bestaan van de Nationale Volksmuziekschool werd op 2 maart 2011 gevierd met een geweldig concert  a Celebration of Gratitude. Dit geslaagd evenement was het resultaat van een samenwerking tussen Surinaamse en buitenlandse artiesten.
Het succes van dit concert is een motivatie geweest voor het opzetten van een eigen NVMS-orkest. Dit orkest bestaat momenteel uit 24 enthousiaste cursisten van de Nationale Volksmuziekschool en zal worden uitgebreid naar een symfonieorkest. De Stichting de Nationale Volksmuziekschool is doende een plan te ontwikkelen voor het upgraden van het orkest. Strijkers, hout- en koperblazers die in dit orkest wensen te participeren, zijn welkom.
In april 2011 is met de medewerking van Stichting Pikin Poku een 3 maanden durende muziekcursus verzorgd aan de kinderen van de Louis Brailleschool. In het belang van de duurzaamheid is de muziekschool voornemens om met de medewerking van het bedrijfsleven aan deze blinde- en slechtziende kinderen elk schooljaar muziekonderwijs te verzorgen.  Op 13 april 2011 zijn ook twee leslokalen vernoemd naar bekende Surinaamse musici n.l.  Suky Akkal en Herman Pontjopawiro. In mei 2011 vond de uitreiking plaats van de diploma’s aan de 81 geslaagden van het muziektheorieexamen A en B. In januari 2012 is een aanvang gemaakt met de muziektheorie-examenlessen. In juni worden voor de vierde keer muziekexamens afgenomen van ruim 200 cursisten.
Het C-examen wordt dit jaar voor de eerste keer afgenomen.                               De muziektheorie-examens worden afgenomen volgens de exameneisen van de Nationale Muziekschool, welke zijn ontleend aan het Raamleerplan HaFaBra (Kunstfactor – Utrecht).  Op 21 augustus 2011 mochten de leerlingen van de muziekschool hun ouders en andere belangstellenden vergasten op optredens tijdens de jaarlijkse leerlingenuitvoering.
Het hoofddoel van de leerlingenuitvoering is om de leerlingen een podium te bieden om hetgeen ze hebben geleerd aan toehoorders te presenteren. De koperblazers o.l.v. Roy Lieuw On van de muziekschool hebben het afgelopen jaar ook hun kunnen getoond tijdens de diverse concerten en kerkdiensten. Overige leerlingen van de muziekschool waren o.a. te bewonderen tijdens het Jazzfestival en de kerstviering van Subisco International.
Ook aan de vergroting van de expertise van de docenten is het afgelopen jaar gewerkt. In de periode 14 oktober t/m 4 november 2011 heeft de Nederlandse concertpianist/docent Steven Faber werkcolleges verzorgd aan de docenten van de NVMS. Daarnaast zijn docenten ook getraind in het gebruik van audiovisuele middelen en het gebruik van het  muzieknotatieprogramma Sibelius.
Na de officiële launch van het instrumentenfonds van de Nationale Volksmuziekschool, zijn met de door de Nederlandse Ambassade in Paramaribo ter beschikking gestelde middelen de trainingen pianostemmen,  blaasinstrumentenreparatie en strijk- &
snaarinstrumentenreparatie opgezet. Op dit moment is de Nederlandse docent pianotechniek, Simon Jorritsma van het HM-College in Suriname voor het verzorgen van het onderdeel elektronisch stemmen. Later in het jaar worden ook Ronny Liew (gitaar- en vioolbouwer) en Marc van Mil (blaasinstrumentenreparateur) van Unisono, in Suriname verwacht. Het instrumentenfonds stelt daarnaast kansarme cursisten die niet over een eigen instrument beschikken in de gelegenheid een muziekinstrument te bespelen. Verder kunnen ook getalenteerde cursisten die zich optimaal in hun carrière willen ontwikkelen een beroep doen op het instrumentenfonds. De Nationale Volksmuziekschool stelt zich ten doel niet alleen te voorzien in de behoefte van muziekonderwijs, maar ook een ruime sociale functie te vervullen in de samenleving.

error: Kopiëren mag niet!