Staatsraad wordt uitgebreid met 1 zetel Paal is faliekant tegen

De Staatsraad, die hoogstens uit 15 leden bestaat, wordt met een extra zetel uitgebreid.  Dat gebeurt zeker als de wetswijziging door De Nationale Assemblee wordt goedgekeurd. Maar nu al stuit die wetswijziging op tegenstand.
Anton Paal, coalitielid, zegt dat deze wijziging er is om DOE te accommoderen. Hij benadrukt dat DOE recht heeft op een Staatsraadzetel, maar niet op deze manier. De manier waarop het nu gebeurt, vindt hij een  foute boel, want de zetelverdeling van de Staatsraad was er nooit geweest om er mathematisch mee om te gaan. Maar nu gebeurt dat wel.
‘Wanneer gaan we stoppen met uitbreiden?’, vraagt Paal zich af. De wet werd eerder al van 14 leden verruimd naar 15 leden. ‘Straks gaan we weer verruimen naar 17 leden.’ Het lid is er voorstander van dat het aantal op 15 blijft. Er is besloten om 4 zetels aan de gezamenlijke vakvereniging-  en werkgeversorganisaties te geven. De resterende 11 plekken moeten verdeeld worden onder de in de DNA vertegenwoordigde politieke organisaties.
Paal vind dat elke politieke partij die in de DNA is vertegenwoordigd alvast 1 zetel moet krijgen. Wanneer dit is gebeurd, kan op basis van evenredigheid de resterende zetels worden toebedeeld. Dit is volgens hem de juiste interpretatie van de wetgever. Maar een wiskundige som loslaten, sluit partijen uit. Dat is ook altijd het geval geweest met Palu. Ondanks haar vertegenwoordiging in de DNA heeft de partij van Paal nooit gezien hoe de Staatsraad van binnen uitziet.
Een ander punt volgens Paal is dat in het verleden ‘politieke partijen’ in de wet  stond. Dit wetsartikel werd in 1994 bij staatsbesluit gewijzigd in ‘politieke organisaties’. Hij is van mening dat een partij een politieke organisatie is, zoals het in de wet staat. Maar een politieke organisatie hoeft nog geen partij te zijn. De blokken die aan de verkiezing hebben meegedaan zijn politieke organisaties, maar geen partij.
Het gevolg is dat nu politieke combinaties bepalen in welke mate zetels worden toebedeeld aan de onderlinge politieke partijen. Zo is het voorgekomen dat MC, na een wiskundige berekening, 5 zetels opeiste. Maar de 5 zetels werden niet broederlijk onder de partijen die MC uitmaken, verdeeld. De NDP pakte alle 5.
Paal blijft erbij dat DOE recht heeft op een Staatsraadzetel, maar de manier waarop de regering het wil doen, heeft zijn zegen niet.
Gregory Rijssen
Tabel 1: Staatsraad verdeling volgens inzichten Paal

Politieke partij Aantal zetels
NDP 1
PALU 1
NS 1
KTPI 1
SPA 1
VHP 1
NPS 1
DA-91 1
BEP 1
ABOP 1
PL 1
DOE 1
WO* en VO* 3
Totaal 15

WO= werkgeversorganisatie
VO= vakverenigingsorganisatie

Politieke partij Aantal zetels
NDP 5
PALU 0
NS 0
KTPI 0
SPA 0
VHP 2
NPS 1
DA-91 0
BEP 1
ABOP 1
PL 1
DOE 0
WO* en VO* 4
Totaal 15

 
Tabel 2: De huidige invulling Staatsraad

error: Kopiëren mag niet!