‘Traject Paramaribo-Paranam heeft wel voldoende bussen’

In totaal zijn er 23 bussen die de route Paramaribo- Paranam onderhouden. Met deze mededeling weerspreekt bushouder Anoep Kanhai het gestelde dat er weinig bussen zijn op het traject PBPR. ‘Er zijn genoeg vergunninghouders. Maar wat speelt, is de geringe en onregelmatige aanloop van mensen. De bushouders hebben na onderling overleg het model geïntroduceerd om, om de ene dag te rijden. De bussen zijn in twee groepen verdeeld, t.w. groep A en groep B. Op de dag dat groep A aan de beurt is, rijden er 11 bussen en groep B doet het met 12 bussen.
Bewoners van Paranam en omgeving hebben eerder hun beklag gedaan over te weinig bussen op het traject en te lange wachttijden. De bushouder geeft toe dat er dagen zijn met weinig bussen op de route. Dat komt doordat bepaalde bussen dan voor die dag niet rijden. Hij is het helemaal niet eens met de bewering van de mensen dat er ‘s morgens weinig bussen zijn.  De bussen hanteren het systeem van ‘los rijden’. De eerste bus vertrekt om half zes uit Paranam. Daarnaast zijn er 6 tot 7 bussen die vanuit Paranam volgens vastgestelde tijden vertrekken. “Dus als je de ene van half zes mist, dan kan je die van kwart voor zes nog pakken”, zegt Kanhai. De bus die om half zes vertrekt uit Paranam is rond kwart voor zeven weer terug. Er zijn bussen beschikbaar tot zeker half tien en soms zelfs tot tien uur. Na tien uur gaat het wat moeilijk, omdat de buschauffeurs dan niet los rijden. De bussen staan dan geparkeerd bij de eindhalte. Pas om 12 uur vertrekt er dan weer een bus uit Paramaribo.
De bus die naar Paranam vertrekt, keert niet terug zolang die niet gevuld is met passagiers of er een andere bus arriveert. De regen veroorzaakt ook een enorme file, waardoor de bussen de afgelopen dagen wat later zijn aangekomen. Volgens bushouder Kanhai willen zij graag ook dagelijks hun bussen inzetten, maar dat zal dan voor geen van hen rendabel zijn met 23 bussen. Als alle bussen ingezet zullen worden, dan krijgt elke chauffeur slechts een beurt voor de hele dag en dat is niet rendabel. De bushouders benadrukken dat het geenszins de bedoeling is om de passagiers onaangenaam te zijn. Wel is het zo dat vanwege de files in het centrum van de stad, sommige bussen buiten hun schuld om, te laat op de plaats van bestemming aankomen.

error: Kopiëren mag niet!