Stropers gevat met 5.000 eieren krape

De politie heeft afgelopen zaterdag 3 jongemannen nabij Erowarte aangehouden met 5.000 zeeschildpaddeneieren. De overtreders zijn overgedragen aan LBB en in overleg met het Openbaar Ministerie zijn de eieren maandag vernietigd. De 3 mannen zijn zaterdag in verzekering gesteld en moesten een boete van SRD 15.000 betalen.
Een van de mannen heeft maandag zijn boete van SRD 5.000  kunnen voldoen en is nu op vrije voeten. De buitenboordmotor en boot zijn in beslag genomen door de politie. Indien de overige twee heren de boete niet kunnen betalen, worden de in beslag gelegde goederen verbeurd verklaard. Bij het vernietigen van de eieren wordt erop gelet dat ze niet meer eetbaar zijn. Met een lange stok met spijkers wordt op de eieren geslagen tot ze openscheuren. Dit  gebeurt langs de rivier bij hoog water, zodat alles kan worden weggespoeld of kan worden opgegeten door vissen en vogels.
Om 5.000 eieren te kunnen verzamelen, hebben de stropers ruim 40 nesten vernietigd in het gebied Kolokombo van het Galibi Natuurreservaat. Alle 3 mannen zijn van het gebied Galibi. Gebleken is dat het steeds dezelfde groep stropers is die zich hieraan schuldig maakt. Het stropen gaat door, omdat de vraag naar krape-eieren nog steeds heel groot is. Ashok Pherai, waarnemend Chef Educatie, zegt dat LBB daarom begonnen is met voorlichting op de lagere scholen, met name scholen in die gebieden waar de vraag naar krape-eieren nog groot is. Het gaat onder meer om Nickerie, Commewijne en Lelydorp. Door vroeg met de bewustwording te beginnen, hoopt LBB de vraag naar krape-eieren te verminderen en daarmee ook het stropen. Gemiddeld wordt van de 1.000 gelegde eieren slechts 1 zeeschildpad volwassen.

error: Kopiëren mag niet!