Mungra en dienstvrouw blijven aangehouden

De politicus Surindra Mungra en zijn dienstvrouw, Parbatie R., blijven aangehouden. Zij worden elk verdacht ter zake mensenhandel. Mungra is naast mensenhandel ook seksueel misbruik ten laste gelegd. Kantonrechter Maitrie Kuldipsingh was wegens ziekte niet aanwezig. Rechter Alida Johanns nam waar voor haar collega en stelde alle zaken op de rol uit.
Advocaat Oscar Koulen en Benito Pick verzochten de rechter om de aanhouding  van Mungra op te schorten dan wel op te heffen. Mungra werd op 29 december 2011 aangehouden. Pick gaf aan dat op 18 januari deze zaak bij de rechter-commissaris (rc) werd behandeld. De rc kon de detentie van de verdachte niet opschorten, omdat het technisch niet mogelijk was. De rc heeft toen de verdachte een enig bevel gegeven. Dat wil zeggen dat Mungra binnen 30 dagen gedagvaard moest worden. De raadsman gaf aan dat  Mungra vanwege zijn gezondheid bijkans twee weken in een ziekeninrichting is ondergebracht. De raadslieden hebben de rechter met het oog op zijn gezondheidssituatie ook verzocht om de verdachte voorlopig in vrijheid te stellen.
Pick gaf bovendien aan dat de faciliteiten in de gevangenissen van Suriname ongeschikt zijn. Volgens de raadslieden heeft de rc het vertrouwen gewekt bij de verdachte dat hij binnenkort vrij komt. ‘De verdachte kreeg een beetje hoop en keek vol goede hoop uit naar de dag van de zitting. Nu horen wij dat de zaak wegens ziekte van de rechter wordt uitgesteld. Dit mag niet in het nadeel van de verdachten werken’, merkte Pick op. Volgens Pick hebben de artsen advies uitgebracht om de verdachte niet te ontslaan uit het ziekenhuis. Hij heeft medische behandeling en aandacht dringend nodig. Mungra moet in een bepaalde houding liggen. Hij wordt ‘s nachts door de politiemannen in de boeien geslagen. De raadsman mekte op dat men wat zorgvuldiger kan omgaan met zo een patiënt. Volgens Koulen heeft de rc aangegeven dat indien de zaak binnen 30 dagen niet wordt behandeld, de verdachte naar huis mag. Ook Koulen verzocht de rechter om Mungra naar huis te sturen.
Nadat rechter Alida Johanns het dossier had doorgenomen, concludeerde zij evenwel dat er nog ernstige bezwaren overeind stonden tegen beide verdachten. Parbatie heeft naar zeggen van Mungra een 16-jarig meisje uit Guyana naar Suriname gebracht.  De magistraat gaf aan dat zowel het slachtoffer als haar moeder belastende verklaringen tegen de verdachten hebben afgelegd.  Ten aanzien van  Mungra gaf de rechter aan dat men zich geen zorgen hoefde te maken. Er wordt op het medische vlak voldoende aandacht aan de verdachte besteed. Op 19 maart vindt de verdere behandeling plaats. Beide verdachten blijven nog in detentie.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!