Wat als de gemeenschap geen geld had gedoneerd?

Ik heb met heel veel verbazing kennis genomen van de begroting in Dagblad Suriname die door pandit Sieuw Ghisaidoobe en de neutrale bemiddelaar Reita Hasnoe is opgesteld voor de kam kriya van de slachtoffers van het Uitkijk-drama. Dit naar aanleiding van het bedrag dat door enkele mediabedrijven is verzameld uit donaties van burgers groot SRD 20.055. Volgens de pandit en Hasnoe zijn deze gelden bestemd voor de onkosten die gemaakt zouden en zullen worden tijdens de verschillende diensten ter ere van de overledenen. De mediabedrijven geven echter aan dat de gelden verzameld waren voor de weduwe Radhana Nibar-Mirchi. Twee vragen kwamen meteen op: 1. Sinds wanneer doet een pandit inkopen voor de familie? en 2. Wat zou de pandit doen als er geen gelden uit de gemeenschap opgehaald waren?
De begroting is opgesteld door twee personen: pandit Ghisaidoobe heeft de kostenbenaming opgegeven, Hasnoe heeft de prijzen aangegeven. Als we naar de bedragen kijken, zien we astronomische getallen. Voor de naw, helper van de pandit, is een bedrag van SRD 200 gereserveerd per dag. Dat is wat een hoog opgeleide persoon in Suriname niet eens verdient.  Pandit Ghisaidoobe heeft op de crematiedag voor zijn diensten SRD 500 gekregen. Is dit bedrag door Hasnoe aangebracht of heeft de pandit dit geëist? Voor het as strooien krijgt de pandit SRD 150. Voor de diensten op de 10de en 12de dag en de lezingen (22 keer) aan huis gedaan hebben deze twee een bedrag van SRD 2.500 uitgetrokken. Een ongeschreven regel in de Hindoe-religie en -cultuur is dat een pandit geen geld mag vragen voor zijn diensten. Hij moet accepteren wat hij krijgt. Wat als de gemeenschap geen geld had gedoneerd, waar zou de pandit dan zijn begroting mee dekken?
De pandit en Hasnoe gaan verder door ook groente, tent, stoelen, bestek, drinkwaren en andere zaken voor de komende diensten te begroten. Is dit geen taak van de familie? Heeft de familie Nibar of Mirchi geen personen die deze taken op zich kunnen/konden nemen? Voor groente is SRD 400 per dag uitgetrokken. Voor bestek, handdoeken en andere materiaal SRD 500. Hoe weet mevrouw Hasnoe welke groenten en hoeveel gekocht moeten worden of bepaalt de pandit welke groenten bereid moeten worden. Bij kam kriya is de dienst belangrijk, het is geen feest. Wie zou dit allemaal betalen als de gemeenschap geen geld had gedoneerd?
In Dagblad Suriname stond vermeld dat de gelden, groot SRD 20.000, overhandigd waren aan de familie Nibar-Mirchi. Dit werd ook geïllustreerd met een foto op de voorpagina. Maar hoe is dit bedrag binnen korte tijd in handen gekomen van pandit Ghisaidoobe en Hasnoe? En waarom? Welke binding heeft ze met de familie? Is ze buurvrouw, vriendin, familie of wie? Volgens mij moet een pandit boven families staan en ze met daad en raad bijstaan. Hij moet zich niet gaan bemoeien met logistieke zaken. Niet met groente kopen, tent huren en drank aanschaffen. Hij verliest hierdoor zijn gezag. De pandit moest gewoon het geld laten bij de familie Nibar-Mirchi en ze voorhouden wat ze moesten kopen voor de religieuze gedeelte van de kam kriya. Voor de rest, voeding, drank, tent enz., moest de familie zelf zorgen. Wat als de gemeenschap geen geld had gedoneerd? Zou dan pandit Ghisaidoobe SRD 17.650 van de familie eisen als borg om de kosten te dekken?
Sunny O.

error: Kopiëren mag niet!