De Verenigde Naties en de regering van Suriname hebben gisteren een samenwerkingsverdrag getekend, waarbij de internationale organisatie zich committeert het Ontwikkelingsplan 2012-2016 te zullen ondersteunen en te assisteren bij het bereiken van de gestelde  Millennium Ontwikkelingsdoelen (MDG’s) voor 2015. Dit verdrag markeert een nieuw hoofdstuk in het partnerschap tussen de VN en de Surinaamse regering en strekt zich uit over de laatste vier jaren voor het behalen van de MDG’s 2015.
De minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, en Marcia de Castro, de VN Residerende Coördinator tevens hoofd van de VN-organisaties, woonden de plechtigheid bij en plaatsten hun handtekening onder de United Nations Development Assistance Framework (Undaf). Middels het verrichten van deze handeling gaven beide topfunctionarissen aanzet tot de implementatie van de werkzaamheden van zowel de residerende als niet- residerende VN-organisaties in Suriname voor de komende vier jaar.
Het Undaf-verdrag is gebaseerd op een nauwkeurige analyse van de uitdagingen op ontwikkelingsgebied en VN’s deskundigheid en vermogen om het land op de best mogelijke manier ondersteuning te bieden als het gaat om nationale ontwikkelingsprioriteiten. Het VN Actieplan is tot stand gekomen na uitgebreide consultaties met de regering en andere doelgroepen. Dit, teneinde de verzekering te hebben op een lijn te staan met gestelde Surinaamse nationale ontwikkelingsdoelen zoals vervat in het recentelijk goedgekeurde Ontwikkelingsplan 2012-2016.
Undaf richt zich voornamelijk op drie prioriteitsgebieden waarop de VN-organisaties hun programma’s en projecten zodanig zullen afstemmen dat op de juiste wijze invulling wordt gegeven aan de ontwikkelingsdoelstellingen van de regering. Een samenwerkingsgebied is versterking van statistische informatiesystemen en de capaciteit voor het analyseren en vertalen van die gegevens naar beleid. Als tweede geldt de ondersteuning van de ontwikkeling van belangrijke wetgeving, beleid en begrotingen in het teken van ontwikkeling. Het bereiken van de meest kwetsbare en minderbedeelde groepen in Suriname is het derde samenwerkingsgebied.
De nadruk op sociale economische ontwikkeling van de meest kwetsbare populaties is van groot belang voor de snelle verwezenlijking van de Millenniumdoelen, omdat aanpak van ongelijkheden, die een grote invloed hebben op arme mensen, verbetering betekent van Suriname’s positie in het bereiken van de gestelde internationale doelen. Verbeterde statistische en analytische data over minder bevoorrechte groepen, zullen Surinaamse wetgevers en beleidsmakers beter inzicht verschaffen in de wetten, beleidslijnen en begrotingen die nodig zijn voor het veiligstellen van de voorgenomen ontwikkelingsinterventies, waarvan alle Surinamers moeten profiteren.