Vrouw houdt 12 hechtingen over aan worsteling met rovers

Echtgenote van Bidjaikoemar Toelsie heeft 12 hechtingen aan haar hoofd overgehouden van een worsteling met rovers. ‘Ik heb haar zien vechten met een van die rovers, hij sloeg haar met zijn vuistvuurwapen op haar hoofd. Mijn vrouw zei me om weer naar binnen te gaan, ze was bang dat de rovers in het huis zouden gaan’, sprak hij tot Dagblad Suriname.
‘Een moedige daad van mijn vrouw’, zo bestempelt Toelsie het voorval. Hij is bushouder en woonachtig aan de Bomapolder serie 12. Afgelopen dinsdagmorgen omstreeks kwart voor zes was de vrouw al wakker. Ze maakte de garagedeur open. In de garage stonden de twee bussen. Ze checkte het water in de radiateur en smeerolie van beide bussen en plaatste ze vervolgens op het erf. Elke morgen doet ze dit. Ze maakt de bussen gereed voor de buschauffeurs die de route onderhouden.
Toen ze haar garage naar binnen liep, voelde ze dat ze van achteren werd gegrepen door een man. Er was nog een andere man. De vrouw die slagen op haar hoofd moest incasseren met het vuistvuurwapen, liet een gil horen en sloeg ook terug. Op dat moment werd haar man wakker. ‘Ik werd meteen wakker en kwam naar buiten waar mijn vrouw in de garage was. Ze zei me om meteen naar binnen te gaan. Ze was bang dat de rovers ook het huis zouden ingaan en daar waren een meisje van 6 en een jongen van 8 aan het slapen.’ Volgens Toelsie heeft zijn vrouw hem en de kinderen willen beschermen voor het grotere gevaar. ‘Als je die twee mannen zag, ze hadden beide een vuistvuurwapen in hun handen en hadden geen masker op. Ze waren zo netjes gekleed dat je zou denken dat ze heel beleefde mannen zijn.’
Op het moment toen de mevrouw in worsteling was, kwam zijn buschauffeur in een pick-up het erf aangereden. ‘A man doro’, zei een van de rovers, waarna ze beide het hazenpad kozen. Alvorens weg te rennen, richtte de andere man het pistool op Toelsie en bedreigde ‘m’o sut’ yu’. Via een leegstaand perceel naast het huis zijn ze weggevlucht. Toelsie zegt dat indien zijn chauffeur niet op hetzelfde moment zou komen aanrijden, de rovers samen met hem het huis zouden ingaan. Alles heeft zich binnen een minuut afgespeeld. Toelsie verklaart afgelopen vrijdag en zaterdag vreemde voetsporen op zijn erf aangetroffen te hebben.
‘Wij blijven in ons huis, maar het lijkt alsof we in een gevangenis zijn. Met alles moeten we rekening houden. Wanneer we even een geluid horen, schrikken we wakker’, aldus Toelsie. Hij en zijn echtgenote hebben thans te kampen met een slaapstoornis die bijzonder slecht is voor hun gezondheid. ‘We hebben sloten op de deur, dievenijzer en een alarm, maar toch voelen we ons niet veilig. We vrezen dat de rovers weer terug gaan komen.’
Toelsie is meerdere malen het slachtoffer geworden van roofovervallen. Twee keren is hij belaagd tijdens het rijden van de bus. Op 12 april van het afgelopen jaar hebben dieven furadan gemixt in voedsel op het erf geplaatst, waardoor zijn honden dood zijn gegaan. In het verleden hebben dieven zich toegang tot zijn woning verschaft via de shutters van het toilet. Dat was nog niet voorzien van dievenijzer. Toen zijn ze met geld en sieraden ervandoor gegaan. Op dat moment bevond zich niemand in huis.
Toelsie is van plan een klacht te deponeren bij de districtscommissaris, daar het leegstaande perceel naast zijn woning helemaal overwoekerd is. ‘En de rovers rennen altijd die richting op. Ze houden zich daar schuil.’

Asha Bhagwat

Geef een reactie

error: Kopiëren mag niet!