Dubieuze handelingen werknemers ook in doorlichting

De regering heeft bij monde van vicepresident Robert Ameerali aangekondigd dat de staatsbedrijven dit jaar nog worden doorgelicht.  De regering struikelde vorig jaar over de  forse salarissen, die met name de leiding en staf toucheren bij (verlieslatende) staatsbedrijven. Bij het maken van een bedrijfsscan is het zaak dat alle geledingen van de organisatie worden doorgespit, zeggen critici. Ze wijzen erop dat men bij het maken van een bedrijfsscan zich niet alleen moet blindstaren op de hoge salarissen aan de top. Deze salarissen zijn meestal in de loop der jaren opgebouwd door de  staf. Anders is het wanneer blijkt dat werknemers aan de basis een vermogen hebben vergaard, omdat zij gesjoemeld hebben met bedrijfseigendommen.
Een insider vertelt Dagblad Suriname dat bij ons enig energiebedrijf, NV EBS, het voor enkele technische medewerkers moeilijk is hun werk eerlijk en correct te doen, waardoor zij het bedrijf benadelen. Zo zijn vorig jaar minstens twee werknemers ontslagen voor gesjoemel met stroomaansluitingen.  Het gaat nota bene om medewerkers die lang verbonden waren aan het bedrijf: 25 en 35 dienstjaren. De medewerkers bieden cliënten aan stroomaansluiting voor hen te plaatsen tegen bedragen die niet aan de lage kant zijn, maar wel minder fors dan die van installateurs. Cliënten betalen dat grif en hebben binnen de kortste keren hun aansluiting.
De feitelijke aansluitingsprocedure is het indienen van een aanvraag voor het plaatsen van een installatie. Als deze aanvraag wordt goedgekeurd, stuurt de EBS een offerte voor de cliënt. Wanneer de financiële verplichtingen zijn voldaan, maakt een erkende installateur de aansluiting in orde.
Het toeschuiven van een lekkers aan dubieuze werknemers zijn ook  onhebbelijkheden die boven water moeten komen bij de doorlichting. Deze kleine arbeiders  zijn op illegale manier  in staat een groot vermogen op te bouwen ten koste van het bedrijf.

Geef een reactie

error: Kopiëren mag niet!