DNA wil antwoorden van Hok

De Nationale Assemblee (DNA) wilde gisteren antwoorden hebben van minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) tijdens de begrotingsbehandeling. Hok had op de vele vragen die gesteld waren door de parlementariërs geen antwoord of wilde niet antwoorden. Ook verwees hij bepaalde vragen naar de regering. Dit kwam niet goed over bij de parlementariërs, die hun misnoegen kenbaar maakten.
DNA-voorzitter Jenny Simons zei dat er transparantie moet zijn in het beleid van het ministerie en staatsbedrijven. ‘Overal waar overheidsgeld mee gemoeid is, moet de DNA informatie van kunnen krijgen’, vindt Simons. ‘Wel moet er rekening mee gehouden worden, welke soort info op welke vergadering doorgespeeld wordt aan de DNA.’
Rabin Parmessar van de NDP kookte van woede, maar hield zich in om Hok aan te vallen. Hij zei wel dat hij de doorlichting van de verschillende staatsbedrijven toejuicht, maar het wachten is nog steeds op antwoorden van de minister. Vooral in de loonstructuren van de parastatale bedrijven is hij geïnteresseerd. ‘Het parlement heeft info nodig. We moeten ze toch kunnen krijgen, vooral de vaste commissie’, haalde hij aan.
SPA-lid Guno Castelen zei dat de regering moet antwoorden op vragen, maar dat de minister verantwoordelijk is voor de parastatale bedrijven die onder haar vallen. ‘De minister is de vertegenwoordiger van de aandeelhouder. We willen geen antwoorden over hoeveel een bepaalde persoon verdient bij een bedrijf, maar we willen wel weten wat het personeelsbeleid of het loonbeleid is van het bedrijf’, zei Castelen.
VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien wilde ook antwoorden van de minister over het feit dat er geen openbare aanbestedingen worden gehouden bij de EBS. Zo is de leverantie van gascilinders gewoon aan een bedrijf gegund zonder een openbare aanbesteding te houden. Ook collega Radjkoemar Randjietsingh wilde weten hoe een werk van 6 miljoen euro onderhands gegund kan worden aan een bedrijf, dat toebehoort aan de directeur van een parastataal bedrijf dat onder NH valt. Gajadien vroeg ook aan Hok of het nodig was voor EBS om een stuk grond te kopen van 1,8 miljoen euro.
Jaswant Gajadien

Geef een reactie

error: Kopiëren mag niet!