Contractors Suralco nog in onzekerheid

De contractors bij Suralco zitten nog steeds in onzekerheid over hun broodwinning. Voorzitter Murwin Leeflang van de Algemene Werknemersorganisatie (AWO) had vorige week een eerste onderhoud met de juridisch adviseur van de Suralco over de op handen zijnde inkrimping. De Suralco heeft vorige maand aangekondigd haar productie met 1/3 terug te brengen vanwege dalende afzetten. Het AWO-bestuur zal morgen de leden toespreken in het Moederbond-centrum.  De contractors zullen geïnformeerd worden over het resultaat van de gespreken die de AWO tot nog toe heeft gevoerd met de multinational.
Het bod van de Suralco naar de contractors die afgestoten zullen worden, is nog niet rond. Leeflang zegt dat de multinational en de koppelbazen zich moeten houden aan de Surinaamse arbeidswetgeving. De contractors leveren dezelfde prestatie als de vaste werknemers en worden minder betaald. Leeflang vraagt zich dan ook af waarom men deze hardwerkende arbeiders toch zonder voorzieningen laat. Hij pleit voor een aanpassing van de arbeidswetgeving. Deze voorzieningen moeten expliciet worden genoemd in de wet voor deze categorie van arbeiders. Die aanpassing vergt niet veel studie en hoeft niet jarenlang te duren. Slechts een paar regels extra in de wet en je  bespaart de samenleving een heleboel narigheid, zegt Leeflang.
De koppelbazen maken misbruik van het feit dat de wet bepalingen mist die de contractors zekerheid bieden.  Het wordt volgens de AWO nog erger als een zichzelf respecterende multinationale onderneming zich hieraan ook schuldig probeert te maken.  In 2008 heeft de multinational zich wel van haar goede zijde laten zien. Toen werden door neergaande trends in de internationale aluinaardemarkt, maar liefst 200 contractors met ontslag gestuurd. De AWO kon afdwingen dat deze arbeiders met een pakket zijn vertrokken waar medische verzekering en salaris in zaten. Een deel werd  weer opgenomen  in het bedrijf toen de situatie op de aluinaardemarkt zich herstelde.

Geef een reactie

error: Kopiëren mag niet!