Vrienden van Commewijne helpt dengue bestrijden

De stichting Vrienden van Commewijne zal in nauwe samenwerking met het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, BOG actief bijdragen aan de bestrijding van dengue in Commewijne. Deze bijdrage bestaat uit het actief geven van voorlichting en het fysiek spuiten van vuilnishaarden in Commewijne. Het ligt in de bedoeling om de bespuitingen vandaag aan te vangen.
Voorzitter van de stichting Sheilendra Girjasing benadrukt dat door de minister van Volksgezondheid is gesteld dat Suriname aan de rand van een dengue epidemie balanceert. Paramaribo Noord, Commewijne en het district Nickerie zijn namelijk de haarden van de dengue muskiet.
Bij de voorlichting naar de bevolking toe wil de stichting deze laten verlopen via de scholen, omdat bij verschillende activiteiten gebleken is, dat scholen een cruciale schakel vormen naar de gemeenschap toe. Het komt er op neer dat informatie van twee flyers door de leerkracht met de leerlingen wordt behandeld.
De eerste flyer gaat over de broedplaatsen van een dengue muskiet buitenshuis. In deze flyer worden ongeveer 18 plaatsen buitenshuis opgenoemd waar de dengue muskiet kan broeden. Belangrijk is te weten dat de dengue muskiet zich in helder stilstaand water vermenigvuldigd. Dus de 18 broedplaatsen buitenshuis zijn niet limitatief.
Het zou te adviseren zijn, nadat dit onderwerp behandeld is door de leerkracht, om een inspectietocht te houden op het schoolerf waarbij de tuinmannen de nodige assistentie verlenen bij voorkomende potentiële broedplaatsen.
De kern van deze bewustwordingscampagne is dat de leerling c.q. student, de flyer meeneemt naar huis en met de familie op inspectietocht uitgaat op zijn of haar eigen woonerf. In de tweede flyer zijn instructies voor de patiënt met dengue opgenomen. Ook dat zal uitvoerig behandeld moeten worden.

Geef een reactie

error: Kopiëren mag niet!