Centrale Meldkamernummer 115 heeft dode lijnen

Het Centrale Meldkamernummer van de politie (115) heeft ‘dode lijnen’. Dit heeft als gevolg dat deze dienst niet altijd adequaat bereikbaar is voor de burgerij. Personen die bellen naar het nummer, horen de telefoon wel overgaan, maar in de centrale zelf hoort men niet dat er telefoongesprekken binnenkomen. Dit maakte de minister van Justitie en Politie, Martin Misiedjan, gisteren bekend in het parlement bij de voortzetting van de begrotingsbehandeling. Naar zeggen van hem ‘weten we allemaal dat het probleem niet van vandaag is’. Telesur zou reeds ingeschakeld zijn om het euvel te helpen oplossen.
Volgens de Justitie-bewindsman zou een structurele oplossing het probleem voor altijd verhelpen. Zo sprak hij in termen van het aansluiten van een rechtstreekse verbinding en deze door te installeren met het systeem.  Hij draagt de overtuiging dat hierna dit probleem van de bereikbaarheid definitief tot het verleden zal behoren. Verder zal met de leiding van het Korps Politie Suriname gesproken worden over de mogelijkheid van invoering van een back-up. Ook het aspect van vrijmaken van mobiele lijnen, zodat burgers de politie in dringende gevallen kunnen bereiken, zal aan de orde gesteld worden.
Het NDP-assembleelid Melvin Bouva stelde dat niet slechts de politie onbereikbaar is voor de burgerij, maar ook andere cruciale diensten waaronder ziekenhuizen en de brandweer. Volgens het NDP-assembleelid Rabin Parmessar is er een systeem van first respond calls in het ziekenhuis, waar hij indertijd de scepter zwaaide als directeur. Het betrof een samenwerking met de overige ministeries. Hij is ervan overtuigd dat de curricula er wel zijn. Misschien zijn er enige aanpassingen in dit systeem vereist, sprak de volksvertegenwoordiger.
Ook de kwestie van het verlenen van eerste hulp bij ongelukken door politieambtenaren bij aanrijdingen en verkeersongevallen kwam aan de orde. Zij zijn de eerste personen die op de plek arriveren na een ongeval. Gesteld werd dat politieambtenaren gedurende hun opleiding wel een EHBO-training volgen. De BEP-parlementariër Ronny Asabina bracht deze kwestie aan de orde.
NDP-assembleelid Theo Vishnudath stelde de vraag waarom ambulances niet verspreid zijn over het hele land. Adequate hulpverlening bij aanrijdingen en verkeersongevallen zou op deze manier het best geboden kunnen worden. Deze discussie is al eerder gevoerd, merkte hij op. ‘Een seconde lijkt op een eeuwigheid wanneer je moet wachten op de ambulance.’
Asha Bhagwat

Geef een reactie

error: Kopiëren mag niet!