LVV-minister Setrowidjojo: ‘Surinaams slachtvee haalt gewenste kwaliteit niet’

De Surinaamse slachtdieren halen het gewenste kwaliteit niet. Dit zei minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) gisteren tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee. Door het lid Lekhram Soerdjan werd aangegeven dat de import van runderen uit Brazilië voor een periode van 3 jaren zal gelden. Hij stelde de vraag aan Setrowidjojo wat de regering in deze 3 jaren zal doen om de kwaliteit van de lokale runderen op te krikken, zodat we na deze periode weer kwaliteitsvee hebben. De LVV-minister kon niet precies aangeven wat er zal gebeuren. Hij zal mogelijk in de tweede ronde hierop antwoorden. Hij gaf wel aan dat hij het niet had over de veestapel die van lage kwaliteit is, maar dat het de slachtdieren zijn die het gewenste resultaat niet halen.
Setrowidjojo gaf aan dat vanuit het ministerie maatregelen getroffen zullen worden in samenspraak met de stakeholders. ‘We zijn continu in samenspraak met de stakeholders. Je hebt te maken met persoonlijke belangen en groepsbelangen. Maar ik sta hier voor het landsbelang. Als het goed gaat met Suriname, dan gaat het ook goed met alle sectoren, ook de agrarische sector.’
DNA-lid Amzad Abdoel stelde de minister voor om met regelgeving te komen om de lokale veestapel te beschermen. Zo kan volgens hem een verbod worden gelegd om drachtige runderen te slachten. Ook vindt Abdoel dat er geen vlees geïmporteerd mag worden, want dan speel je met het de risico dat deze dieren niet halal geslacht zijn. ‘We kunnen liever runderen importeren en in Suriname slachten, zodat je zeker bent dat het halal is’, zegt Abdoel.
Jaswant Gajadien

Geef een reactie

error: Kopiëren mag niet!