BvL onderhandelt niet met mandaatloos onderhandelingsteam overheid

‘Met een onderhandelingsorgaan (OO) zonder enig mandaat van de regering zullen wij absoluut niet onderhandelen’, zegt Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL), aan Dagblad Suriname.  Vrijwel alle overheidsvakbonden worden met hun eisen- of wensenpakket verwezen naar het Georganiseerd Overleg (GO) of naar het Onderhandelingsorgaan van de overheid (OO).  Valies zegt dat er tussen de regering (vp Robert Ameerali, Biza-minister Soewarto Moestadja en HI-minister Michael Miskin) en de onderwijsvakbonden een afspraak is dat zij dit jaar de onderhandelingen starten over het Fiso-natraject. Het gaat dan om de aanpassing van de lonen op basis van het jaarinflatiecijfer.
‘Toen is er niet gesproken over OO of GO. We hebben een duidelijke afspraak dat wij  met de regering om de onderhandelingstafel zullen zitten’, zegt de BvL-topper. ‘Als de  regering zich niet wil houden aan die eerder gemaakte afspraak, zal ze de consequenties daarvan zelf moeten dragen’, vervolgt Valies.  De BvL zal alleen met het OO onderhandelen als dit orgaan beslissingsbevoegdheid van de regering krijgt en overeenkomsten mag sluiten met vakorganisaties.  Valies vindt het jammer dat de regering momenteel stoere taal bezigt tegenover overheidsvakbonden.  Volgens de vakbondstopper stelt de regering zich onvolwassen op in het ‘conflict’ dat zij heeft met enkele vakbonden om toelagen en Fiso 2-salarissen.
Valies zegt dat de bonden de  regering de ruimte hebben gegeven om zich stoer op te stellen. De vakbonden zijn verdeeld en daarvan maakt de regering handig gebruik. Valies laat een waarschuwend geluid horen naar de ‘abanies’ in de vakbeweging die er baat bij hebben dat sommige bonden, die nu in actie zijn,  niet krijgen waar zij recht op hebben. Hij roept de bonden op zich te gaan hergroeperen en een vuist te vormen tegen de overheid.  Een gezamenlijke vakbeweging is altijd veel sterker dan een die verdeeld is.

Geef een reactie

error: Kopiëren mag niet!