Beschieting Corantijnrivier eindigt in een dode

De 28-jarige backtrack-boothouder Amit Jhinoe heeft zaterdagavond het leven gelaten in de Corantijnrivier na beschoten te zijn door vermoedelijk een Guyanees. Dagblad Suriname sprak met een broertje van de overledene, Khemradj Jhinoe. Hij werd zaterdagavond na elf uur door zijn broer gebeld met de volgende mededeling ‘Kong safe mi snel, hijack sut’ na mi tapu’. Volgens Khemradj was zijn broer op zaterdag  samen met twee werknemers aan de overzijde gevaren voor het afhalen van een passagier. Het onderhouden van bootroutes, waaronder de backtrack-route en Apoera, was zijn middel van bestaan. Overdag was hij al op de Guyanese oever voor het afhalen van de passagier. Hij zag er tegenop om in de avonduren te varen, omdat dit gevaarlijk zou zijn. Echter moest hij blijven wachten op zijn passagier. Op een gegeven moment arriveerde de Guyanese passagier en nam plaats in de boot. Op hetzelfde moment dat hij zou wegvaren van de oever, kwam een andere Guyanese man de boot in. Die gaf aan ook te willen meereizen. Volgens Khemradj Jhinoe betrof het een opgezette plan.
Een van de Guyanese mannen vroeg Amit Jhinoe om een kreek in te varen. Zijn bootsman weigerde dit te doen. Er ontstond een worsteling in de boot tussen een werknemer van Jhinoe en de Guyanese man. Door de Guyanees werden er schoten gelost. Deze twee vielen toen in de rivier. De werknemer liep een schotverwonding op. Hij zou in zijn rug zijn geraakt, verklaart Khemradj Jhinoe. De bootsman die dit alles zag gebeuren, sprong ook in de rivier uit vrees. Tijdens de beschieting werden er schoten vanuit beide partijen gelost. Dit resulteerde erin dat de andere Guyanese man in zijn buik werd geraakt. Hierdoor kon hij niet in de rivier springen. Het zou deze persoon zijn geweest die schoten heeft gelost op Amit Jhinoe, verklaarde zijn broertje. Deze twee bleven namelijk achter in de boot. Na de beschieting lukte het Amit Jhinoe nog om zijn broertje in Suriname mede te delen dat hij dringend hulp nodig heeft.
Na het telefoontje van zijn broer haastte Khemradj Jhinoe zich samen met de politie de Corantijnrivier op, op zoek naar zijn broer. Pas in de ochtenduren troffen ze hem aan nabij Southdrain. ‘Di we doro drape mi brada no ben de moro.’ Los van zijn broer werd de gewonde Guyanees aangetroffen in de boot. Inmiddels zijn de Guyanees en de twee werknemers die in de Corantijnrivier waren terechtgekomen, gevonden.
Dagblad Suriname sprak ook met een oom, Mukesh Jhinoe. Hij werd zaterdagavond omstreeks 12 uur gebeld door het broertje van Amit Jhinoe. Die gaf aan dat zijn broer, die samen met twee werknemers een passagier moest afhalen uit Guyana, beschoten is. De oom had al een vermoeden dat er iets goed mis was. Want na 12 uur ‘s avonds was Amit Jhinoe niet meer te bereiken op zijn mobiel. ‘Toen ik dat alles zag hoe mijn neefje dood lag in de boot samen met een Guyanees met rasta haar ben ik flauwgevallen’, vertelde hij. Het schietincident is voor hem onduidelijk. ‘Ik was niet daar, ik weet niet precies wat er is gebeurd. Mijn neefje is er ook niet meer.’
Asha Bhagwat 

Geef een reactie

error: Kopiëren mag niet!