Kroniek van een olijfgroene Carina

Suriname is in het weekend opgeschrikt door een unieke zelfmoord- en kindermoordactie van de 28-jarige Soerinderkoemar Nibar. Hij is de Saramaccarivier, nabij de Uitkijkbrug, ingereden met zijn 3 kinderen, Tuchal (6), Wansika (3) en Ishaan (1), in zijn olijfgroene Toyota Carina. Dit deed hij na ruzie te hebben gekregen met zijn vrouw vrijdagavond tegen 23.00 uur. Na een zoekactie van bijkans 10 uren door de duikers van Suri Dive Academy, met ondersteuning van de politie en brandweer, werd het voertuig 150 meters verder van de plaats van waar hij de rivier inreed, op 18 meters diepte gelokaliseerd. Het voertuig was op zijn kop beland en lag op de bodem. Het duurde echter meer dan 5 uren om het voertuig uit het water te halen. Toen dat uiteindelijk wel lukte, bleek dat de 6-jarige Tuchal niet in de auto was. Tijdens de berging is de voorruit van de auto kapot gegaan en is hij vermoedelijk daardoor weggedreven. Pas zondagavond rond half 7 is zijn lijk geborgen.
Ruzie
Soerin kreeg vrijdagavond ruzie met zijn vrouw op Koewarasan. Op weg naar huis die bewuste avond, het gezin woonde aan de Welgedacht A-weg, bestuurde de vrouw de wagen, wat ze vaker ook al deed. Op een gegeven moment liet de man het voertuig stoppen en zette de vrouw op straat eruit. Hij deelde haar mede dat hij zelfmoord zou plegen met zijn drie kinderen en weg was hij. Daar er vaker ruzie was tussen dit echtpaar, beseft de vrouw niet dat hij daadwerkelijk de hand aan zichzelf zou slaan. Dat dit niet de eerste keer was dat het echtpaar ruzie kreeg, blijkt uit de aangiftes die tegen hem gedaan zijn wegens huiselijk geweld. Uit informatie blijkt dat de  laatste keer dat er een aangifte tegen hem werd gedaan door de vrouw, eerder op die bewuste vrijdagavond was op het politiebureau van Santo Boma. Daarna ging de vrouw naar huis met haar 3 kinderen.
Uitkijk
Soerin, zoals hij ook genoemd werd, kwam tegen 23.00 uur aan naast de Uitkijk-Hamburgbrug. Hier komen mensen vaak om zich te vermaken, dus toen de olijfgroene Carina daar arriveerde, was het normaal. Daar het al laat was en ook donker, was er niemand meer ter plekke behalve twee personen die bezig waren te vissen. Soerin parkeerde de auto vlak langs de rivier, nadat hij een drank in een winkel, niet ver vandaar, had gekocht. Na een tijdje, reed hij de auto even achteruit. Met gierende banden en oorverdovend geluid uit zijn drukpijp reed hij hierna de Carina de Saramaccarivier in. Zeker 10 meters verder van de oever kwam het voertuig terecht in het water. In het donker hebben de vissers de olijfgroene kleur van het bekende model Carina als grijs gezien. Wie erin zaten, konden ze niet precies aangeven. Maar ze gaven aan dat naast de chauffeur iemand zat en achterop een kind.
Zoekactie
De politie van Jarikaba werd ingeschakeld door buurtbewoners. De enige informatie die ze had, was dat een grijze Carina de rivier was ingereden. De politie, brandweer en NCCR werden ingeschakeld. Op zijn beurt bracht NCCR de professionals van Suri Dive Academy in. Manager Ricky Boetius en nog twee mannen doken rond 00.30 uur de rivier in om de wagen te zoeken. Tegen 03.30 uur kwamen ze uit het water en werd de zoekactie op een laag pitje gebracht. Rond 04.30 uur nam men een pauze, maar de duikers van Suri Dive Academy gingen deze uitdaging niet uit de weg en bleven om een scherp oogje in het zeil te houden.
Zoeken hervat
Reeds vroeg in de ochtend keken Boetius en zijn mannen rond langs de oever of ze iets konden opmerken. In feite wachtten ze op de bootsman, politieagent Frits Tjitro van het Korps Politie Suriname (KPS). Toen hij tegen 08.00 uur arriveerde, sprong hij meteen in zijn boot om in actie te gaan. De duikers trokken hun pakken aan en startten meteen hun zoekactie. Intussen was ook brigadier Gangapersad van post Jarikaba en de brandweer van Saramacca met zijn manschappen ter plekke gearriveerd. Middels een haak werd het gebied rondom de Uitkijkbrug letterlijk uitgekamd door de duikers op de politieboot. Even toen de haak ergens vastzat, kreeg men hoop de wagen te vinden. Toen de duiker het water indook, bleek dat de haak tegen een stukje hout of andere voorwerp vastzat. Dit gebeurde ontelbare keren, waarbij hoop vervloog in teleurstelling.
Moeder en broer melden aan
Iets na 09.00 uur komen een vrouw en een jongeman zich ter plekke aanmelden bij brigadier Gangapersad. De jongeman vroeg van wat er gebeurd was. Toen de agent hem uitlegde dat een auto, vermoedelijk een grijze Carina, de rivier was ingereden, zei de jongeman op een droevige toon: ‘Hij is mijn broer’. ‘Maar hij reed een groene Carina’, zei hij verder. De moeder vulde aan dat zijn zoon gisteravond ruzie heeft gekregen met zijn vrouw en daarna vertrokken was met de mededeling ‘ik ga zelfmoord plegen’. De moeder benadrukte dat er ook drie kleine kinderen in de auto zaten. Zijn vrouw had hij op straat uit de auto gezet. ‘Tot nu toe is hij nog niet terug’, zei de moeder emotioneel, hopende dat het niet haar zoon was die met haar drie kleinkinderen de rivier was ingereden. De brigadier nam hen even apart mee om de gegevens op te nemen.
Media en publieke belangstelling groot
De media en publieke belangstelling voor dit ongeval waren enorm groot. Langzamerhand arriveerden vrijwel alle mediahuizen te Uitkijk. De Uitkijkbrug werd een goede standplaats om de zoekactie en wat daarna volgde mee te maken. Het begon ook pijpenstelen te regenen. Maar dat maakte niet dat de nieuwsgierigen weggingen, ze namen juist toe. Ook de naaste familie van Soerin kwam ter plekke met de hoop dat het niet hij was die met zijn auto en kinderen de rivier was ingereden. Maar naarmate Soerin zich niet thuis aanmeldde, geloofde velen nu dat hij het was. Toch wilde men eerste de bevestiging dat het om die olijfgroene Carina ging. Een ieder had een vraag : ‘waarom moest Soerin ook de kinderen meenemen, waarom heeft hij deze zelfmoordactie niet alleen gepleegd’.
Auto gevonden
Tegen half 12 kwam de doorslag. De auto was gevonden op 150 meters verwijderd van de Uitkijkbrug. Het voertuig was op zijn kop beland en de ruiten waren dicht. Er werd een graafmachine bijgehaald om de wagen eruit te trekken. Daar de onderdruk in het water heel groot was, vreesde men dat de ruiten kapot zouden gaan. Daarom plaatste men netten om de auto. Tegen 14.00 uur was het zover dat men de auto eruit kon trekken met een ketting. Maar bij deze poging brak de ketting. Een plaatselijke ondernemer en de brandweer brachten hierna zwaardere kabels. Door NCCR en andere deskundigen werden een strategie bedacht om de auto eruit te halen. Dit duurde heel lang en de aangestormde aanwezigen, die de 1000 man gepasseerd was, wilden resultaat zien. Er ontstond een kilometers lange file op de weg, omdat men wild begon te parkeren.
Tweede poging succesvol
Na een lange voorbereiding en in stromende regen werd de tweede poging ondernomen. De hefboom van de graafmachine trok beetje bij beetje de auto naar de oever. De ruim duizend aanwezigen popelden om te zien of het daadwerkelijk de olijfgroene Carina was. De familie en nabestaanden hoopten elke keer dat de hefboom bewoog, dat het niet om die olijfgroene Carina van Soerin ging. De aanwezig mediawerkers richten hun camera’s, fototoestellen en ogen op het water. De moeder, vrouw en zus van Soerin liepen steeds dichterbij. Het achterste gedeelte van de auto kwam als eerst boven water; de olijfgroene Carina kwam tevoorschijn, de voorruit was kapot. Het gehuil van de familie dat na het zien van de olijfgroene Carina volgde, ging door merg en been. Hierna lieten de nabestaanden hun tranen de vrije loop.
Tuchal is er niet
De politie haalde de vader, moeder, vrouw en broer van Soerin Nibar erbij om de lijken te identificeren. Het bleek dat het lijk van het 6-jarige zoontje Tuchal er niet bij was. Door de berging is de voorruit kapotgegaan en hij is daardoor vermoedelijk weggedreven. Zondag werd er een grootscheepse actie opgezet op zoek naar Tuchal. De familie kwam ook in met enkele boten, alsook buurtbewoners en vissers. Rond half 7 is het lijk van Tuchal gevonden en geborgen in de onstuimige rivier.
Jaswant Gajadien

Geef een reactie

error: Kopiëren mag niet!