KTPI heeft geen ledenbestand

Niemand in de KTPI weet wie wel of geen lid is. Er is geen deugdelijke administratie van het ledenbestand en geen enkel ‘lid’ kan een lidmaatschapskaart tonen. Dit zegt Oesman Wangsabesari.  De ondervoorzitter van de KTPI verwacht problemen tijdens de komende verkiezingen.  De personen in de kernen, die zowel hij als voorzitter Willy Soemita installeren, zijn geen KTPI’ers.
Intussen zijn zowel Wangsabesari als Soemita bezig kernen te installeren. Volgens Wangsabesari moeten deze partijorganen in staat zijn om op de verkiezingsdag hun stem uit te brengen. Maar Soemita gaat in de strijd een stapje verder. Hij geeft zijn pas opgerichte kernen een groene kaart. Die kaart dient als oproeping om op de dag van de verkiezingen te kunnen stemmen.
Op de vraag of pas opgerichte kernen wel kunnen stemmen, zegt Wangsabesari dat de statuten van de partij daarin niet voorzien. De partijregels zijn volgens hem nooit berekend geweest op een verkiezing. In het verleden was er altijd een consensuslijst geweest. ‘We hebben brieven geschreven over hoe en wanneer er verkiezingen gaan worden gehouden. Vooral hoe. We zijn namelijk de mening toegedaan dat de statuten niet berekend zijn op een goede verkiezing.’
Wangsabesari zegt dat indien het moeilijk wordt voor de kernen om te stemmen, hij de rechter zal vragen om een uitspraak te doen. De kernen zijn naar zijn mening rechtmatig geïnstalleerd* en moeten mee kunnen doen aan de verkiezingen.
Het wordt opmerkelijk wanneer blijkt dat de leden in de kernen geen lid zijn van de KTPI. Volgens Wangsabesari hebben ze wel een registratieformulier ingediend, maar zijn nog geen lid.  Het hoofdbestuur zal moeten beslissen of zij wel of geen KTPI’ er worden. Deze procedure is altijd al gevolgd. ‘In de praktijk is het zo dat kernen worden geïnstalleerd en daarna tot KTPI’ er worden gemaakt. Wij hebben tegen de mensen gezegd: ‘Zorg ervoor dat jullie de registratieformulieren invullen, zodat wij in elke geval het lidmaatschap kunnen aanvragen.’  Vroeger werden er kernen geïnstalleerd zonder de mensen te vragen KTPI’ er te worden. ‘Nu is het erg moeilijk om vast te stellen wie KTPI’ er is. Ik ben KTPI’er omdat ik DNA- lid ben.’
 
Volgens de statuten van de partij is het hoofdbestuur dat kernen moet installeren.  Door de verkiezingsstrijd is het hoofdbestuur echter opgesplitst. Een deel blijft Willy Soemita trouw, terwijl een ander deel zich kan vinden in de ideeën van Oesman Wangsabesari.
Het probleem ontstaat  nu wanneer ‘hoofdbestuur’ moet worden geïnterpreteerd. Volgens Soemita wordt het hoofdbestuur binnen en buiten rechte door de voorzitter vertegenwoordigd. Dat betekent dat zonder de aanwezigheid van de voorzitter er geen kernen kunnen worden geïnstalleerd. Wangsabesari zegt echter dat in de statuten van de partij is opgenomen dat de ondervoorzitter de voorzitter vervangt bij ontstentenis. Wanneer volgens hem Soemita weigert om kernen die achter Wangsabesari staat te installeren, mag hij bij ontstentenis van de voorzitter, als ondervoorzitter kernen installeren. 
Gregory Rijssen

Geef een reactie

error: Kopiëren mag niet!