Minister Lackin ontvangt Vrouwen Parlement Forum

Paramaribo-Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken ontving op  maandag 23 januari 2012 een delegatie van het Vrouwen Parlement Forum (VPF) voor een kennismakingsbezoek. Tijdens dit bezoek werd de bewindsman omstandig geïnformeerd over de organisatie door haar voorzitter,  mevrouw Minouche Bromet.  Het Vrouwen Parlement Forum (VPF) is een NGO, die de participatie van vrouwen in besluitvormende posities in Suriname stimuleert en verder ontwikkelt. Het VPF wil daarbij een spreekbuis zijn voor alle Surinaamse vrouwen dwars door alle politieke partijen heen, om hun kansen tot deelname in besluitvormende posities te vergroten.
Ook wil zij waarborgen en bevorderen dat alle beleidsmakers zich houden aan de internationale overeengekomen verdragen en nationale rechtsregels op dit vlak.
 
Voor de periode 2010-2015  heeft het VPF een beleidsplan opgesteld, dat ook aan minister Lackin werd aangeboden. In dit plan geeft de VPF  beleidsprioriteiten aan voor de komende jaren en behelst het plan verder ook de transformatie van VPF van vereniging naar stichting. Het Vrouwen Parlement Forum herdacht in 2010 zijn 15-jarig bestaan en door de veranderende maatschappelijke omstandigheden die vaak genoeg noodzaken tot efficiënte en effectieve besluitvorming, is het besluit genomen de vereniging om te zetten in een stichting. De bewindsman stelde blij te zijn dat dit forum er is ter ondersteuning van vrouwen die in de politiek zitten, om hun kansen tot deelname in besluitvormende posities te vergroten.
 
De minister gaf voorts aan gedetailleerder geïnformeerd te willen worden over gender en het VPF vrouwenbeleid, opdat hij deze informatie kan meenemen bij de voorbereiding van de agenda van de komende 23e tussentijdse vergadering van staatshoofden en regeringsleiders van het Caribisch Gebied, die op 8 en 9 maart aanstaande plaatsvindt in Paramaribo. Het genderbeleid van de Caricom maakt namelijk ook deel uit van de portfolio van president  Bouterse, naast Cultuur, Jeugd en Sport.
Verder gaf minister Lackin aan dat mevrouw Astrid Belliot – Buitenman, beleidsadviseur op het ministerie van Buitenlandse Zaken, als aanspreekpunt zal dienen voor het VPF. Minister Lackin gaf tenslotte de wens te kennen dat er een orgaan wordt ingesteld dat  belast zal zijn met het monitoren van het vrouwenbeleid, ondermeer om binnenlandse vrouwen die actief zijn in de agrarische sector te kunnen ondersteunen met hulpmiddelen/ donormiddelen uit het buitenland. Dit, in het kader van het beleid van de regering om de agrarische sector te stimuleren, aldus de afdeling Voorlichting van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
 

Geef een reactie

error: Kopiëren mag niet!