Vee-import blijft doorn in oog van VSMB

Paramaribo-De import van vee uit buurland Brazilië blijft een doorn in het oog van de Vereniging van Surinaamse Melkveeboeren, de VSMB. Er zal alles in het werk gesteld worden om de import te stuiten. Dat onlangs door de minister van LVV is verklaard dat de import normaal voortgang zal vinden, ondanks de protesten die vanuit diverse hoeken van de samenleving zijn geuit, zit het bestuur van de VSMB niet lekker.
‘Wij hebben bewijsmateriaal dat de LVV-minister de regering doelbewust op het verkeerde been heeft gezet. Dit heeft hij gedaan om de import goed te praten’, gaf voorzitter Laurence Pereira in gesprek met Dagblad Suriname te kennen. ‘Reeds geruime tijd wordt een programma met de juiste weergave van hoe de melkveesector in elkaar zit, uitgezonden via de lokale televisiestations.’ Pereira geeft aan dat dit cijfermateriaal afkomstig is van het ministerie van LVV. ‘Wij mochten niet over de cijfers beschikken. Dat was streng verboden. Maar toch hebben wij die kunnen bemachtigen.’
Pereira vindt het heel frappant dat de bewindsman statistieken, afkomstig van de Landbouwtelling, achterwege wil houden. Zo zijn statistieken beschikbaar over de periode 1991 tot 2000. Door de minister is altijd gesteld dat het overgrote deel van de runderen zou zijn geslacht. Dit is totaal bezijden de waarheid, benadrukt de VSMB-voorzitter. Zo tonen cijfers aan dat in het jaar 2000 zeker 20.000 koeien zijn geslacht. Dan nog waren er ruim 115.000 koeien over.
De leiding van het ministerie en het bestuur van de VSMB zijn nimmer bij elkaar gekomen om de situatie bespreekbaar te maken. Door de VSMB werd de minister aangeschreven, echter werd de brief door de minister beantwoord met de mededeling dat de import van vee voortgang zal vinden. De VSMB zegt dat de LVV-bewindsman vanaf het prille begin allerlei drogredenen opwerpt  om de import goed te praten. ‘Hij doet net als een klein kind dat zijn wil doorgedrukt wil krijgen.’
Asha Bhagwat

Geef een reactie

error: Kopiëren mag niet!