Weer in de startblokken

De persconferentie van C-47 gisteren (foto: Anil Ramkumar)
De persconferentie van C-47 gisteren (foto: Anil Ramkumar)
De Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur), de Bond van Leraren, de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname en de Bond van Personeel bij het ministerie van Onderwijs hebben gisteren middels een persconferentie wederom getracht aandacht te vragen voor de actuele problemen, waar het land momenteel in verkeert. C-47-voorzitter Robby Berenstein gaf Dagblad Suriname te kennen dat de vakbeweging altijd in de startblokken staat om in actie te treden. Het hoeft niet per se om straatacties te gaan, maar straatacties zijn niet uitgesloten.
Crisis
De persconferentie was vooral gericht op de beweringen van de overheid dat Suriname al uit de crisissituatie is geraakt. “Wij willen de samenleving weer met beide benen op de grond laten staan. Er is een aantal ontwikkelingen geweest, waardoor bij delen van de samenleving de indruk is opgewekt dat de crisis voorbij is. Als vakbeweging zijn wij actief binnen de verschillende sectoren. Wij zijn actief in de economie. Wij worden, in tegenstelling tot wat er wordt beweerd, wel geconfronteerd met de crisis. Als je het probleem niet bij de wortel aanpakt, zul je ook niet met de juiste oplossingen komen. Die euforie die is ontstaan als zou het inflatiecijfer aan het afnemen zijn of de koers stabiel zijn, zonder dat daarvoor de oorzaak wordt aangegeven, is op zijn zachtst gezegd misleidend”, stelt Berenstein.
Onderwijs
Ook de kwestie van de onderwijsgevenden, die niet tevreden zijn met de manier waarop hun herwaardering is doorgevoerd, is volgens BVL/ALS-voorzitter Wilgo Valies nog een heet hangijzer. Het belastingsysteem maakt dat de leerkrachten niet het volledige van hun herwaardering kunnen proeven. Meer informatie over dit deel wenst Valies vandaag na een algemene ledenvergadering te zullen prijsgeven. Voor Berenstein staat al vast dat de vakbeweging niet tevreden is met het huidige belastingsysteem. Berenstein gelooft er niet in dat de overheid erin zal slagen om tegen januari 2018 het nieuwe BTW-systeem in te voeren. Intussen mag het gras niet groeien, terwijl het paard sterft. Vandaar dat de vakbeweging vraagt naar een structurele aanpassing van het huidige belastingsysteem.
Gezondheidszorg
Ook de gezondheidzorg dient voldoende aandacht te krijgen. Het was volgens Berenstein duidelijk dat op termijn het huidige zorgstelsel in een financieringsprobleem terecht zou komen. Wat de regering te verbergen heeft om in een comité generaal (in het geheim) de situatie van deze sector te bespreken, is voor de vakbeweging geen raadsel. Berenstein verwijst naar het financieringsprobleem. “Als Ravaksur hebben wij keer op keer aangegeven dat de sociale wetten geëvalueerd moeten worden met de sociale partners. De wetten moeten structureel gewijzigd worden. Nu maakt de minister van Volksgezondheid bekend dat er een belastingvorm zal komen om wat ontbreekt aan geld in het systeem te stoppen. Zo gaan wij aan de gang blijven. Wij geven nu al aan dat wij daarvoor niet te vinden zijn. De wetten moeten structureel geëvalueerd en herzien worden”, aldus Berenstein. Acties zijn niet aangekondigd op deze persconferentie. Voorlopig wenst dit deel van de vakbeweging een signaal te sturen richting de overheid.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!