Vakbond blijft bij eis afschaffing government take

Dayanand Dwarka
Dayanand Dwarka
De totstandkoming van de benzineprijs blijft volgens C-47-voorzitter Robby Berenstein een bron van onrust vormen voor de werknemers in het land. Hierbij staat voor de vakbond volgens Berenstein nog steeds de eis van het afschaffen van de government take overeind. Dayanand Dwarka, bestuurslid C-47, stelt dat het een pertinente onwaarheid is als de overheid aangeeft dat zij geen invloed heeft op de prijsvorming. De overheid heeft volgens Dwarka nog steeds het laatste woord bij de prijsvorming. Dwarka hekelt daarnaast de steeds schommelende prijzen bij de pomp, die ook in het parlement zijn aangekaart. Hij verwijst hierbij naar de stabiele wereldmarktprijs en de koers die volgens de regering zogenaamd stabiel is.
“Het is erg irriterend voor de samenleving en het bedrijfsleven om elke week geconfronteerd te worden met een nieuwe prijs bij de pomp. Door het hanteren van dit systeem, waarbij de totstandkoming onbekend is, wordt je onaangenaam verrast”, legt Dwarka uit. Als burger van het land verwacht Dwarka een stuk stabiliteit op de lokale oliemarkt. Het huidig beleid heeft een behoorlijke impact op de samenleving en vervolgens op de totale economie. De overheid zou het geld volgens Dwarka niet via de weg van de minste weerstand moeten zoeken. De overheid laat bijvoorbeeld veel geld liggen door belastingvrij benzine ter beschikking te stellen aan enkele multinationals. “Newmont en Iamgold alleen gebruiken op maandbasis ruim 7.5 miljoen liter brandstof. Daarop betalen zij geen enkele cent belasting. Als het land in crisis is en de regering geld nodig heeft, belast niet alleen de kleine man. Hier zou de Staat miljoenen aan inkomsten kunnen genereren”, stelt Dwarka.
Daarnaast kaart Dwarka ook de ongebreidelde smokkel van brandstof naar Suriname aan. Hij heeft het gevoel dat smokkelaars juist worden beschermd. De schatting is dat er op maandbasis ruim 12 miljoen liter brandstof wordt gesmokkeld naar Suriname, waar de overheid inkomsten aan ontbeert. “Haal het geld daar en laat deze samenleving met rust”, aldus Dwarka.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!