Waarnemersmissie OAS content over verloop verkiezingen 2015

OAS waarnemers missie content over verloop verkiezingen 2015De OAS -waarnemer in Suriname, Irene Klinger, deelde tijdens een persconferentie dinsdagmiddag, de bevindingen en aanbevelingen van de OAS-waarnemersmissie met de aanwezigen. Hiervan zal in de komende weken ook verslag worden gedaan aan de Permanente Raad van de OAS in Washington.
De algemene observatie omtrent het verloop van de verkiezingen 2015 in Suriname, gedaan op 60% van de stembureaus in 10 districten, is volgens Klinger positief. Er was geen sprake van onregelmatigheden en het keizersvolk heeft zich ‘voorbeeldig’opgesteld. Bij de vragenronde met de pers kwam aan de orde dat ondanks het goede verloop van het verkeizngsproces met name de pers op bepaalde momenten en op bepaalde locaties geweerd werd, zoals op het moment dat de president moest stemmen. De OAS-vertegenwoordigster aantwoordde hierop ontwijkend door te stellen dat zij niet weet of dat zo is, omdat zij dat zelf niet heeft waargenomen, maar dat zij wel van mening is dat de pers overal vrijelijk toegang had. Ook gaf zij op een vraag van journalisten met betrekking tot inzage door de media in de processen-verbaal van de stembureaus aan dat zij de wetten hieromtrent niet kent en er dus geen sluitend antwoord op heeft. Zij zou eerst moeten weten of de wet voorschrijft dat die inzage of vrijgave al is toegestaan voordat het CHS de gegevens heeft verwerkt. De missie typeert het verloop van het verkiezingsproces in Suriname in haar persbericht als ‘ordelijk, rustig en soms feestelijk’. De stembureaus waren ‘op tijd geopend, goed bemand en van alle nodige materialen voorzien’. Ook prees zij de politieke partijen voor hun getoonde onderlinge kameraadschap. De commissie constateerde een positieve toename van vrouwelijke vertegenwoordiging op de kandidatenlijsten.
Wat de aanbevelingen betreft ter verbetering van het verkiezingsproces in Suriname, gaf Klinger aan dat een meer evenwichtige vertegenwoordiging van de inwoners per district gegarandeerd zou moeten worden. Op dit moment varieert dit heel erg waardoor een zetel in het ene district tien keer meer kiezers vertegenwoordigt dan in een ander district. Ook tijdens deze verkiezingen kwamen de regelgeving en de transparantie met betrekking tot de fiancieringsbronnen van de politieke campagnevoering van politieke partijen aan de orde. De missie adviseerde de invoering van een publieke financieringsregeling voor politieke partijen. Voorts werd een beroep gedaan op politieke partijen om vrouwen gunstiger te kandideren en ook te positioneren binnen de partij. Tenslotte merkte de OAS-missie op dat er op de verschillende stembureaus ook verschillende procedures worden gehanteerd met betrekking tot de wijze waarop ouderen en mensen met een beperking op de stembureaus worden geholpen. In dit kader adviseert zij dat er uniforme procedures worden gehanteerd.

error: Kopiëren mag niet!