Sham Binda: “Hoe is het ergste voorbij?”

Sham Binda
Sham Binda
“Dat het ergste al voorbij is, blijkt in ieder geval niet uit de samenleving. Een simpel voorbeeld zijn de mensen die nog uitbetaald moeten worden door de overheid en de ontevredenheid van onderwijsgevenden over de salariëring. De torenhoge schulden moeten nog afgelost worden door de staat. De benzinetarieven zijn ook toegenomen. Iedereen wordt in de steek gelaten ten aanzien van de basiszorg. Hoe is het ergste dan voorbij? Ik weet niet op basis waarvan men zegt dat de inflatie onder controle is.” Dit zegt Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), tegenover Dagblad Suriname ten aanzien van de zeer optimistische opstelling van de Financiënminister over de economische gesteldheid van Suriname.
Geforceerde ‘stabiliteit’
Binda vindt het onterecht als men stabiliteit tracht te beoordelen door middel van het aantal fluctuaties van de valutawisselkoersen. “Wanneer het volk verarmd is, spreekt men van stabiliteit? Wanneer de koopkracht met 50% is gedropt, is er stabiliteit? Het is niets anders dan een geforceerde ‘stabiliteit’ die niet realistisch is.” Dat de USD-wisselkoers niet meer fluctueert, betekent dat de bevolking het niet meer aankan. “Als die USD-wisselkoers naar SRD 5 of SRD 6 zou droppen, zou ik wel toegeven dat het goed gaat in het land, maar niet als het met enkele centen daalt.”
Schuldenlast presenteren
Volgens Gillmore Hoefdraad is de regering erin geslaagd om de economie op poten te krijgen en is zelfs de betalingsbalanssteun niet meer een noodzaak. Voor Binda klinkt dit als een sprookje in de oren. “Welke zichtbare investeringen zijn er gepleegd? Welke van de ondernemingen die reeds gesloten zijn, zijn weer open gegaan? Waar is dat cassaveproject van de overheid gebleven? Nog steeds zitten mensen zonder goede infrastructuur. En ze kunnen hun maandelijkse verplichtingen niet meer voldoen!” Binda vindt dat de Financiënminister precies met zoveel optimisme een chronologisch overzicht moet presenteren over de schuldenlast (inclusief de rente) van de autoriteiten. “Dit soort zaken kan je niet belijden met je mond; men moet met feiten komen! En de regering moet ook aangeven hoe ze al die leningen terug gaat betalen in plaats van sprookjes te vertellen. Elk jaar horen wij een vrolijk verhaal! 2017 zou een jaar van welvaart zijn volgens de president!”
KSR

error: Kopiëren mag niet!