Vrijdag 14 december 2018

Bouwwerkzaamheden gebouw 16 nog steeds gestaakt.

Bouwwerkzaamheden gebouw 16 nog steeds gestaakt.

De begroting die de Anton de Kom Universiteit van Suriname voor 2018 voorlopig heeft gekregen is van ongeveer SRD 70 miljoen teruggebracht naar ongeveer SRD 15 miljoen. De schulden die de universiteit moet aflossen, bedragen ongeveer SRD 62 miljoen. Deze schulden zijn opgebouwd in 2015 en komen dankzij wanbeleid. De gebouwen en parkeerplaatsen zijn niet afgebouwd en blijken ook niet afgebouwd te zullen worden. Volgens het DNA-lid Riad Nurmohamed, lid van de vaste commissie Onderwijs, is de universiteit van Suriname failliet. Hij bewondert het universiteitsbestuur onder leiding van Jack Menke, die elke dag probeert de poort van de universiteit nog open te houden. De reddingsbegroting voor 2018 is gesteld op ongeveer SRD 160 miljoen.

Ondanks deze situatie bekend is, is de regering Bouterse-Adhin toch door gegaan met het sluiten van een lening in Israël, voor het bouwen van 1,500 studentenflats ter waarde van Euro 28 miljoen (SRD 213 miljoen). Ook een gratis gebouw voor de denksport komt erbij. De operationele en onderhoudskosten van al deze gebouwen zullen mogelijk ook op rekening van de universiteit komen. Het wordt dus nog erger. In 2017 verhoogde de regering Bouterse-Adhin het inschrijfgeld op de universiteit van Suriname van SRD 625 naar SRD 1500 in 2017, meer dan 100% verhoging. “Dhr. Bouterse had in 2014 gezegd dat hoger onderwijs niet langer een onderwijsvorm is die slechts is voor een kleine elite. Met deze mooie woorden en beloften zijn veel studenten gepakt op 25 mei 2015”, meent Nurmohamed. En nu komen de percelen, de studentenkamers, een denksportgebouw, terwijl er geen geld is voor goed onderwijs, voor meer docenten, practicuminstrumenten, nette collegezalen, hygiënische zalen en toiletten. Het zijn volgens de politicus de studenten van de Universiteit van Suriname die deze schulden zullen aflossen. “De schuld per student is nu minimaal: SRD 62 miljoen (huidige schuld) + SRD 312 miljoen (lening Israël + rente) + SRD 65 miljoen (tekort) begroting + NOB lening/4000 studenten = minimaal SRD 20.000 per student, 5 jaren lang. Dit populistisch beleid met de veroorzaakte schulden zal niet betaald worden door Bouterse en Adhin, en ook niet door de minister van Financiën, maar door de studenten. De VHP-regeringen hebben altijd ervoor gezorgd dat hoger onderwijs betaalbaar was. Ik ben benieuwd als men zich weer laat pakken in 2020”, vertelde de parlementariër.

Nurmohamed zegt dat de VHP-fractie in het parlement de ondersteuning zal vragen voor de Universiteit van Suriname om deze alsnog te redden. “We gaan de toekomst van onze studenten niet laten bepalen door een stel wanregeerders die de universiteit op dit moment als een politieke plaats gebruiken”, aldus Nurmohamed.