Directeur Edunet:‘Online poll heeft geen wetenschappelijke basis’

In de recente uitslag van de online poll op Edunet kwam de huidige president, Desi Bouterse, met 54.962 hits als grote overwinnaar. Enkele attente burgers brachten onder de aandacht van Dagblad Suriname dat bij deze online poll de mogelijkheid bestond om meerdere malen op een bepaalde kandidaat te stemmen. Een persoon gaf aan zelfs meer dan 50 keer voor kandidaat Desi Bouterse gestemd te hebben, waarbij hij ook nog op de andere kandidaten heeft kunnen stemmen. Bovendien konden buitenlanders ook een stem uitbrengen. Er was geen enkele beveiliging ingebouwd in deze poll, waardoor manipulatie mogelijk is.
Volgens de eigenares van Edunet, Sheila Mijnals, had zij vanaf het begin kenbaar gemaakt dat het niet om een wetenschappelijke poll ging. Het was volgens Edunet wel voor zowel Surinamers als buitenlanders mogelijk om meerdere malen op 1 kandidaat te stemmen, maar in tussenpozen van 2 tot 5 minuten. ‘De bedoeling was om een beeld te schetsen wie de favoriete kandidaten zullen zijn bij de komende verkiezingen’, benadrukte Mijnals. In totaal hebben 157.242 personen gestemd op de poll op Edunet. ‘Wilt u rechtstreekse presidentsverkiezingen in 2015 en wie is uw favoriete kandidaat?’ Daarvan is 89% voorstander van rechtstreekse presidentsverkiezingen.
Op de tweede plaats eindigde Ronnie Brunswijk met 18.726 hits (11.9%). Carl Breeveld van DOE eindigde op de derde plaats met 18.505 hits (11.8%). De poll begon op 6 maart 2013 en werd om 00.00 uur 31 maart beëindigd. Het aantal hits geeft aan dat de behoefte bestaat om reeds bij de eerstvolgende verkiezingen de president rechtstreeks te kiezen. Daarvoor is natuurlijk wijziging van onze Grondwet en de Kieswet nodig. Een vraagstuk dat menigeen onmaatschappelijk vindt, vooral omdat de verkiezingen al het komend jaar worden gehouden.
Deze online poll geeft dus geen enkele betrouwbaarheid omtrent de gevoelens van de burgers in Suriname. Als gekeken wordt naar het aantal hits, dan is dat meer dan de huishoudens die Suriname telt. Dit zou betekenen dat tenminste alle huishoudens hebben deelgenomen aan deze poll, hetgeen zeker niet op waarheid kan berusten. In ieder geval zou het raadzaam zijn geweest als de organistoren de toegang voor buitenlanders hadden afgesloten bij deze poll. Nu heeft een buitenlander en wel 50 keren zijn stem kunnen uitbrengen. Hoeveel anderen hebben dat ook gedaan? Dit geeft een totaal vertekend beeld van de Surinaamse werkelijkheid.
FR

error: Kopiëren mag niet!