Alleyne niet onder indruk maatregelen monetaire autoriteiten

Albert Alleyne
Albert Alleyne
Gisteren was het gesprek van de dag helemaal gericht op de bekendmaking van de monetaire autoriteiten ten aanzien van de de-dollarisatie van de economie, die onmiddellijk met ingang van gisteren is ingezet. Velen vroegen zich af wat de impact hiervan zal zijn voor de economie en als de gestelde maatregel inderdaad die ordening teweeg zal brengen zoals aangegeven door de minister van Financiën en de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De-dollarisatie van de economie betekent dat betalingen in Suriname in principe uitsluitend met onze eigen munt, de SRD, moeten plaatsvinden. Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring Suriname (CKS), stelt niet onder de indruk te zijn van de maatregelen die getroffen zijn door de monetaire autoriteiten. Volgens Alleyne wordt de vinger niet op de zere plek gelegd. “Er worden maatregelen getroffen, maar ik vraag mij af als deze wel zullen helpen.
De koers wordt bepaald mede dankzij het gesjoemel van de cambio’s. De getroffen maatregel houdt dus in dat de cambio’s geen valuta meer mogen verkopen, maar wel opkopen. De cambio geeft je dan als bewijs een stukje papier dat nietszeggend is en waarop gewoon een bedrag staat. De vraag die bij mij rijst, is hoe de CBvS zal controleren hoeveel vreemde valuta de cambio’s hebben opgekocht. In principe kan een cambio gewoon aangeven USD 25.000 te hebben opgekocht, terwijl zij USD 100.000 heeft ontvangen. Het gesjoemel zal dus door blijven gaan en de kans dat iemand de economie wil verstoren, is nog steeds groot aanwezig. Dit eenzijdig beleid zorgt er niet voor dat de koers omlaag gaat. De maatregelingen zijn niet goed genoeg”, vindt Alleyne.
Een effectieve maatregel volgens de CKS-voorzitter zou zijn dat de cambio’s beperkt zouden moeten worden tot het ontvangen van valuta. Men moet verplicht zijn zich te identificeren bij de cambio’s en er zou een goede kwijting gegeven moeten worden aan de persoon die wisselt. “Net zoals het geschiedt bij de lokale banken, zou dit ook moeten gelden bij de cambio’s. Hierdoor zou de Centrale Bank makkelijker kunnen controleren hoeveel geld er gewisseld wordt en door wie. De grote man die de dollar koopt bij het cambio biedt gewoon meer SRD voor die dollar aan en daar knelt het eigenlijk”, vindt Alleyne.
Ten aanzien van de bedrijven hoopt de CKS-voorzitter dat deze makkelijker kunnen komen aan dollars bij de lokale banken. “Hierdoor kan er ook gemakkelijker controle uitgevoerd worden op de importen. Importeurs zullen tevens gebonden zijn aan de prijs die is betaald voor de dollar bij de bank. Er kan niet meer gezegd worden dat zij de dollars duur opgekocht hebben. Wat er nu gebeurt, is dat men zegt dat men die dollars duur heeft opgekocht wat niet op waarheid berust”, aldus Alleyne.

error: Kopiëren mag niet!