Arya Dewaker basisscholen zullen wekelijks toets afnemen voor Rekenen

Arya Dewaker basisscholen zullen wekelijks een toets afnemen voor het vak rekenen
Arya Dewaker basisscholen zullen wekelijks een toets afnemen voor het vak rekenen (2)Onlangs hebben ouders tegenover Dagblad Suriname hun misnoegen kenbaar gemaakt over de nieuwe leermethode met betrekking tot de vakken Rekenen en Taal op de basisscholen van de Arya Dewaker. De ouders vinden het nieuw systeem overbelastend voor de kinderen, waardoor het niet als productief te typeren is. Zo krijgen de leerlingen vaker onvoldoendes, doordat er maandelijks slechts één toets wordt afgenomen voor de voornoemde vakken. Naar aanleiding hiervan heeft Soenderpersad Hanoeman, voorzitter en secretaris van het stichtingsbestuur van de Scholengemeenschap Arya Dewaker, tevens pedagoog onderwijskundige, oud-inspecteur bij het basisonderwijs en oud hoofd Curriculumontwikkeling van Suriname, een evaluatie gehouden op maandag 28 november 2016. Aan deze evaluatie hebben deelgenomen 12 leerkrachten en 5 schoolhoofden van de Arya Dewaker basisscholen. Tijdens deze evaluatie stond alleen het vak Rekenen centraal.
Na de evaluatie is gebleken dat merendeels van de leerkrachten ook de mening zijn toegedaan dat 1 toetsmoment niet voor de gewenste resultaten zorgen. Hiervoor werden er 2 redenen aangekaart. Ten eerste is Rekenen een vak, waarbij er veel berekeningen gemaakt moeten worden, waardoor de leerlingen vaak in tijdnood verkeren tijdens de toets. Ten tweede komen er diverse onderdelen aan de orde, welke onmogelijk is om in 1 keer te toetsen. Hierdoor wordt het leerproces van de leerlingen enorm belast. De leerkrachten hebben middels cijfermateriaal (op weekbasis) aangetoond wat het effect van de nieuwe leermethode is op de studieresultaten van de leerlingen. De meeste leerkrachten hebben aangegeven dat de resultaten matig zijn. Bij sommige leerkrachten die wel goede resultaten hadden, bleek dat er veelal sprake is van een kleine groep leerlingen. Dit was slechts bij 2 leerkrachten het geval. Zij hadden elk een klas van 20 en 24 leerlingen. Opmerkelijk is dat sommige leerkrachten reeds wekelijks een toets afnemen in plaats van maandelijks 1 keer, omdat zij geconstateerd hebben dat dit gunstig werkt voor de leerlingen.
Leermethode sluit niet aan op alle leerjaren
Eén van de schoolhoofden is van mening dat de nieuwe leermethode meer coaching vereist voor de leerkrachten. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft dit nieuw systeem geïmplementeerd, echter heeft men nooit erbij stilgestaan of het daadwerkelijk efficiënt is. De leerkrachten zijn daarnaast niet helemaal klaargestoomd voor de nieuwe leermethode. Een ander schoolhoofd vindt dat dit systeem niet geschikt is voor Suriname, omdat het iets is dat overgenomen is uit een Nederland, waar de leerlingen langere schooltijden kennen in tegenstelling tot Suriname. Ook de klassen zijn in Nederland veel kleiner. Daarnaast sluit de nieuwe leermethode niet aan bij de overige leerjaren van het basisonderwijs, zegt een schoolhoofd. In de 3e klas bijvoorbeeld krijgen de leerlingen een nieuw systeem en in de 4e klas weer het oud systeem. Dit zorgt voor veel verwarring bij de leerlingen, met alle gevolgen van dien.
Het bestuur van de Arya Dewaker heeft besloten dat er voor het vak Rekenen niet meer gewerkt zal worden met 1 toetsmoment. De leerlingen van alle Arya Dewaker basisscholen zullen in het vervolg wekelijks een toets afnemen. Vooralsnog zal dit alleen voor het vak Rekenen gelden. Volgens Hanoeman wil het bestuur per vak een evaluatie houden. Dit betekent dat Taal, welke ook tot een probleemvak behoort, geëvalueerd zal worden, zodat er duidelijkheid gecreëerd wordt over hoe het leerproces voor de leerlingen verder eruit zal zien.

error: Kopiëren mag niet!