Zoals de koningen het vroeger deden

1 zoals de koningen het dedenOndanks de vele fotografen en studio’s waar men portretten kan laten ‘schieten’, zijn er nog steeds mensen die er voor kiezen een portret te laten tekenen of schilderen. Dit kan bij een kunstenaar in een atelier voor flink wat geld, maar er is ook een andere optie. We hebben enkele portrettekenaars die op straat werken en Claudio Swedo is daar een van. De portrettekenaar heeft niet echt te klagen. ‘Ik kan er redelijk van leven. Mensen kiezen hiervoor, omdat het kunst is natuurlijk. En men houdt van kunst!’ De prijzen op zijn bord variëren tussen SRD 25 en SRD 200, afhankelijk van de tijd die eraan besteed dient te worden.
Swedo doet het al van kleins af aan en heeft geen specifieke opleiding gevolgd. ‘Het is een God given talent!’, zegt hij lachend. Zijn gemaakte werk gaat namelijk meteen mee met de klanten. Dus een expositie van de kunstenaar zullen we nooit te zien krijgen. ‘Dit is mijn kleine expo!’, zegt Swedo, terwijl hij wijst naar de paar voorbeelden die hij op een bord heeft geplakt.
Het zijn waarheidsgetrouwe portretten die hij maakt van mensen in de stad, tegen betaling. ‘Mensen hebben weinig tijd, dus ik doe het ook binnen 5 minuten. Of ze geven een foto en gaan een wandeling maken en komen het dan 3 kwartier later ophalen.’ Ondanks dat het waarheidsgetrouw is, hebben mensen soms wel verzoeken waar hij aan voldoet. ‘Elk mens is zoals hij is natuurlijk. En iedereen is mooi op zijn of haar eigen manier. Soms geven mensen wel aan wanneer ze veel puistjes hebben, dat ze dat niet willen op hun portret, en dat is geen probleem!’

error: Kopiëren mag niet!