‘Per week worden er 750 varkens geslacht in december’

1 Per week 750 varkens geslacht in decemberIn de feestmaanden wordt er extra aandacht besteed aan de maaltijden die er genuttigd worden. Niet alleen in de horeca, ook in de huiselijke sfeer krijgt de maaltijd een feestelijk tintje. In deze maand wordt met name aandacht besteed aan het vlees. ‘Per week worden er ongeveer 750 varkens geslacht in de maand december’, zegt Rene Gosen van Varross slachthuis. In Suriname wordt tijdens de feestdagen veel kip gegeten, maar ook veel varken en rund. Er zijn verschillende soorten slachthuizen in Suriname. In sommige slagerijen wordt alleen halal geslacht en in andere worden varkens geslacht. Er wordt in december veel rund geconsumeerd, op de voet gevolgd door varkensvlees, zoals hammen en rollades.
Achter de feestelijkheden schuilt een industrie, die inspeelt op de consumptie hiervan. Om de feestmaanden goed af te kunnen sluiten, moet een slager goed kunnen inschatten hoe het logistiek werkt. Er wordt namelijk meer vlees gekocht, wat voor extra werk zorgt boven de reguliere bezigheden. Daarnaast zijn er dagen waarop er niet verkocht kan worden, omdat slagerijen vanwege de feestdagen extra gesloten zijn. Toch heeft Martin Wolterstorff een positieve kijk op de feestmaand, omdat er naar zijn mening voldoende vee in Suriname is. ‘Ik denk dat er genoeg vee is. Dat zie je aan de stabiele prijs. Het vee is goed op gewicht en er is gezegd dat ik me geen zorgen hoef te maken over de productie.’ Wolterstorff is eigenaar en oprichter van De Keurslager, een groeiend bedrijf dat levert aan horeca en particulieren.
In de catering van alle festiviteiten is dan ook terug te zien, dat met name de Europa-georiënteerde producten op de markt worden gebracht, waar met name kip, rund en varken wordt aangeboden.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: